Ελληνικά | English | Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Διάλεξη Ουράνια Σώματα και ο Μετεωρίτης Tissint από τον ΆρηΜεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη «Ουράνια Σώματα και ο Μετεωρίτης Tissint από τον Άρη», η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Τσιρίδειου Ιδρύματος την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 και τελούσε υπό την αιγίδα του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Κτήριο της Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη.

 

Ο Σύνδεσμος, είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην Κύπρο τον Δρ. ορυκτολογίας – πετρολογίας – γεωχημείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μπαζιώτη, ο οποίος ανέλυσε στους παρευρισκομένους, πόσο σημαντικός είναι «Ο μετεωρίτης Tissint από τον πλανήτη Άρη».

 

Ο κ.κ. Ρόης Κασάπης, Δρ. Γιάννης Μπαζιώτης, και Γιάννης Τσαγγαρίδης

 

 

Ο Δρ. Μπαζιώτης μίλησε για τους μετεωρίτες και τις κατηγορίες αυτών, τους ανθρακώδεις χονδρίτες, τους Λιθο-μετεωρίτες και τους Σιδηρο-μετεωρίτες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πέντε μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία τους από τη γένεση τους μέχρι και τη στιγμή που προσέκρουσαν στη Γη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετεωρίτες από τον Άρη αφού μετά από μελέτες μια ασυνήθιστη ανακάλυψη έφερε στο φως πολλά πολύμορφα στη σύνθεσή τους σε συνδυασμό μεταλλικών στοιχείων και γυαλί.

 

Όσον αφορά την πρόσφατη πτώση του μετεωρίτη Tissint που έγινε στις 18 Ιουλίου 2011 στην κοιλάδα OuedDraa στο Morocco. Η πτώση του μετεωρίτη από τον Άρη προκάλεσε και προκαλεί παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι αποτελεί τον πέμπτο μόλις μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη που ο άνθρωπος παρατήρησε κατά την πτώση του και τον συνέλεξε, αλλά κι εξαιτίας των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του και τα οποία επιτρέπουν στους επιστήμονες να τα μελετήσουν και να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα.

 

Ο Δρ. Μπαζιώτης ήταν ένας εξ εκείνων που μελέτησαν τα θραύσματα του μετεωρίτη ως ερευνητής του Πανεπιστημίου του Tennessee  με χρηματοδότηση από τη NASA.

 

Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διάλεξη.

 

 

Προηγήθηκε παρουσίαση / ομιλία για τα «Ουράνια Σώματα» από τον  Γιάννη Τσαγγαρίδη, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Ίππαρχος». Ο κ. Τσαγγαρίδης αναφέρθηκε στον Ουράνιο Κόσμο και τα Ουράνια σώματα ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση, τη μορφή, τις διαστάσεις, τις κινήσεις και γενικά τις φυσικές ιδιότητες τους τα οποία διακρίνονται σε επτά κύριες κατηγορίες. (1. Αστέρες, 2. Πλανήτες, 3. Δορυφόροι, 4. Κομήτες, 5. Διάττοντες αστέρες, μετέωρα – μετεωρίτες, 6. Γαλαξίες και 7. Νεφελώματα).

 

Την διάλεξη άνοιξε ο κ. Ρόης Κασάπης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Τσιρίδειου Ιδρύματος) ο όποίος καλωσόρισε τους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους καλώντας τους στο βήμα.

 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι δύο ειδικοί Δρ. Μπαζιώτης και κ. Τσαγγαρίδης δέχθηκαν ερωτήσεις τις οποίες και απάντησαν, ενώ ο ίδιος ο κ. Άγγελος Τσιρίδης παρουσίασε το θραύσμα του μετεωρίτη Tissint που βρίσκεται στην Κύπρο.

 

Ο κ. Αγγελος Τσιρίδης επιδεικνύει το θραύσμα του μετεωρίτη Tissint από τον Άρη το οποίο έπεσε στο Μαρόκο στις 18 Ιουλίου 2011 και το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Τσιρίδειου Ιδρύματος.

 

Για όλους εσάς που δεν είχατε την ευκαιρία δείτε και να περιεργαστείτε το θραύσμα του μετεωρίτη Tissint, σας ενημερώνουμε ότι αυτό ευρίσκεται στο Μουσείο που στεγάζει προσωρινά μέρος της μεγάλης συλλογής απολιθωμάτων και πολύτιμων πετρωμάτων του Τσιρίδειου Ιδρύματος. Το Μουσείο βρίσκεται στη λεωφόρο Στροβόλου 120Α&Β και είναι ανοικτό όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας.02/04/2014

Νέα: - Αφιερώματα
»Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Για 2 μέρες)

17/09/2016

»«Μεγάλη Έκθεση Προϊστορικών Θησαυρών»

18/09/2015

»Η Μαγεία των προϊστορικών θησαυρών, απολιθωμάτων και ορυκτών

09/09/2014

»Διάλεξη Ουράνια Σώματα και ο Μετεωρίτης Tissint από τον Άρη

02/04/2014

»Διάλεξη από τον άνθρωπο που μελέτησε τους μετεωρίτες του Άρη

08/03/2014

»Άδειασαν τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα της Κύπρου

07/08/2013

»Κύπρος, 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από τη θάλασσα

02/08/2013