Ελληνικά | English | Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Διάλεξη από τον άνθρωπο που μελέτησε τους μετεωρίτες του ΆρηΘραύσμα του μετεωρίτη Tissint από τον Άρη το οποίο έπεσε στο Μαρόκο στις 18 Ιουλίου 2011 και το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Τσιρίδειου Ιδρύματος.

 

Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φίλων Τσιρίδειου Ιδρύματος την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων αλλά και των μελετητών των ουράνιων σωμάτων αναμένεται να προσελκύσει η διάλεξη «Ουράνια Σώματα και ο Μετεωρίτης Tissint από τον Άρη», η οποίαδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φίλων Τσιρίδειου Ιδρύματος την προσεχή Τετάρτη  12 Μαρτίου 2014. Ο Σύνδεσμος  έχει την τιμή να φιλοξενεί στην Κύπρο τον διδάκτορα ορυκτολογίας – πετρολογίας – γεωχημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μπαζιώτη, ο οποίος θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια της διάλεξης το θέμα «Ο μετεωρίτης Tissint ως ο πιο σημαντικός από τον πλανήτη Άρη».

 

Ο Δρ. Μπαζιώτης θα μιλήσει για τους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη Γη. Θα εστιαστεί ωστόσο στην πρόσφατη πτώση του μετεωρίτη Tissint που έγινεστις 18 Ιουλίου 2011 στην κοιλάδα OuedDraa στο Morocco. Η πτώση του μετεωρίτη από τον Άρη προκάλεσε το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι αποτελεί τον πέμπτο μόλις μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη που ο άνθρωπος παρατήρησε κατά την πτώση του και τον συνέλεξε, αλλά κι εξαιτίας των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του και τα οποία επιτρέπουν στους επιστήμονες να τα μελετήσουν και να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα. Ο Δρ. Μπαζιώτης ήταν ένας εξ εκείνων που μελέτησαν τα θραύσματα του μετεωρίτη ως ερευνητής του Πανεπιστημίου του Tennessee  με χρηματοδότηση από τη NASA).

 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τα «Ουράνια Σώματα» και ο ΓιάννηςΤσαγγαρίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Ίππαρχος».

 

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Φυσικής τους Πανεπιστημίου Κύπρου, θα λάβει χώρα στο Κτήριο της Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αίθουσα Β108.

 

Ώρα έναρξης 6.30 μ.μ.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως θραύσμα του μετεωρίτη Tissint βρίσκεται στην Κύπρο, στο Μουσείο που στεγάζει προσωρινά μέρος της μεγάλης συλλογής απολιθωμάτων και πολύτιμων πετρωμάτων του Τσιρίδειου Ιδρύματος. Το Μουσείο βρίσκεται στη λεωφόρο Στροβόλου 120Α&Β και είναι ανοικτό όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας.08/03/2014

Νέα: - Αφιερώματα
»Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Για 2 μέρες)

17/09/2016

»«Μεγάλη Έκθεση Προϊστορικών Θησαυρών»

18/09/2015

»Η Μαγεία των προϊστορικών θησαυρών, απολιθωμάτων και ορυκτών

09/09/2014

»Διάλεξη Ουράνια Σώματα και ο Μετεωρίτης Tissint από τον Άρη

02/04/2014

»Διάλεξη από τον άνθρωπο που μελέτησε τους μετεωρίτες του Άρη

08/03/2014

»Άδειασαν τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα της Κύπρου

07/08/2013

»Κύπρος, 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από τη θάλασσα

02/08/2013