ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Όραμα και σκοπός Ίδρυσης
Το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας θα είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, συντήρηση ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η ίδρυσή του βασίζεται σε, μια νέα προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος μια νέα παιδεία καθολικής αξίας για επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.
Το Μουσείο θα εργάζεται για τη ανάδειξη και διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος με τους πιο κάτω τρόπους.
- Εκπαιδεύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.
- Διαχέοντας γνώσεις στην κοινωνία μέσω ημερίδων, συνεδρίων, εκδόσεων και εκθέσεων.
- Αναπτύσσοντας εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας που εστιάζουν στην έρευνα των φυσικών πόρων που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.
- Θα συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. στα πεδία της βιοτεχνολογίας, οικολογίας εδάφους και αναλυτικής χημείας.
Με αφοσίωση στην εκπαίδευση
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου θα συμβάλλουν στην έγκυρη γνώση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Απευθύνονται στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό.
Εκτός από τις παρουσιάσεις του χώρου, που απευθύνει σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, το Εκπαιδευτικό Τμήμα θα είναι ανοιχτό για συνεργασία με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εθελοντές, μουσειοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές για την υλοποίηση προγραμμάτων, εργασιών και παιδικών εργαστηρίων που σχετίζονται με το αντικείμενο του Μουσείου και έχουν σκοπό:
- την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον,
- την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ' αυτό
- την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και
- την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.
Το όραμα του Άγγελου Τσιρίδη
Ο Άγγελος Τσιρίδης εδώ και μερικές δεκαετίες περιοδεύει στον πλανήτη μας, και από αγάπη και μεράκι, αγοράζει ό,τι πιο σπάνιο μπορεί να βρει στην αναζήτησή του. Από νεαράς ηλικίας τον είχε μαγνητίσει το μυστήριο της εξέλιξης της ζωής στη Γη και παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα οργάνωσε αργά, αλλά σταθερά, μια σπάνια ανά το παγκόσμιο συλλογή.
Άγγελος και Έμιλυ Τσιρίδη
Επιθυμεί όμως τα ευρήματά του να μην μείνουν δικά του, αλλά να στεγαστούν σε ένα κτήριο, το οποίο κάλλιστα θα μπορεί να ονομαστεί ως Κυπριακό Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας, αφού η συλλογή εκτός από κυπριακά ευρήματα διαθέτει εκατοντάδες άλλα παγκόσμιας προέλευσης.
Η δημιουργία ενός Κυπριακού Μουσείου Παγκοσμίας Φυσικής Ιστορίας, θα καταστήσει την Κύπρο πρωτοπόρο σ’ αυτό το είδος.
Θα ωφεληθούν όλοι οι μαθητές της Κύπρου, οι επιστήμονες και το κοινό, το οποίο θα μπορεί να είναι περήφανο που θα έχει στις επιλογές του ένα σπάνιο κέντρο επιστήμης, έκθεσης, έρευνας, αλλά και ψυχαγωγίας.
Επίσης, τουριστικά θα αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος από κάθε περιοχή του πλανήτη μας.
Τα ευρήματα που έχει στην κατοχή του το Τσιρίδειον Ίδρυμα είναι περίπου 1.000, τα μισά εκ των οποίων είναι απολιθώματα και τα άλλα μισά είναι ορυκτά.
- Στα απολιθώματα υπάρχουν τα σπονδυλωτά, τα ασπόνδυλα και τα φυτά. Υπάρχουν μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί που καλύπτουν όλες τις εποχές, από την Προκάμβριο (Precambrian) μέχρι την Ολόκενο.
- Ορισμένα από τα απολιθώματα της δωρεάς, και ανήκουν στην κατηγορία των σπονδυλωτών, είναι ψάρια διαφόρων εποχών και μεγεθών, σκελετοί, αβγά, δόντια δεινοσαύρων, ερπετά, σιαγόνα & χαυλιόδοντας μαμούθ, πουλιά και πολλά άλλα ζώα.
- Στην κατηγορία των ασπόνδυλων υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα τριλοβιτών, έντομα, αμμωνίτες, μαλάκια, γαστρόποδα και πολλά άλλα.
- Στην κατηγορία των φυτών υπάρχουν κορμοί δέντρων, ένας εκ των οποίων έχει 5m μήκος, κόνοι Αρακουαρίας από την Παταγονία, απολιθωμένα φύλλα περιλαμβανομένου και ενός φύλλου φοίνικα διαστάσεων 2m ύψος και 1,5m πλάτος, απολιθωμένες φτέρες και πολλά άλλα.
- Η συλλογή των ορυκτών καλύπτει μεγάλο φάσμα εξαιρετικής μουσειακής ποιότητας και προέρχονται από όλο τον κόσμο . Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης διάφοροι μετεωρίτες, ο μεγαλύτερος των οποίων ζυγίζει 26kg.
|