Ελληνικά | English | Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας και τη δήμαρχο Λευκωσίας

Δωρίζει στην Κύπρο ένα μουσείο!



Ένα ολόκληρο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δωρίζει στην Κύπρο ο επιχειρηματίας Άγγελος Τσιρίδης. Έχει αξία πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ και το μόνο που απομένει στην πολιτεία είναι να το στεγάσει και να το προωθήσει για εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς.

 

Όραμα του κ Άγγελου Τσιρίδη είναι το Μουσείο αυτό να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ούτως ώστε ο επισκέπτης να μπορεί μέσα από την ξενάγηση να αντιληφθεί πλήρως την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη από τη μεγάλη έκρηξη (big bang) μέχρι σήμερα.

 

Άγγελος Τσιρίδης. Ένας κύπριος με καρδιά παγκόσμιου πολίτη και ταξιδευτή. Γυρίζει τον κόσμο από τα νεανικά του χρόνια αγοράζοντας σπάνια ευρήματα απολιθωμάτων. Από μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι κεφαλές δεινοσαύρων. Ξόδεψε και συνεχίζει να ξοδεύει μια ολόκληρη περιουσία για να φέρει στην Κύπρο τα αγαπημένα του ευρήματα. Έχουν ηλικία δισεκατομμυρίων και εκατομμυρίων ετών. Ολόκληρη η συλλογή αξίζει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ!

 

Όταν επισκέφθηκα το γραφείο του στο εργοστάσιο TSIRCON CO απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δεν περίμενα να βρεθώ μπροστά στην πιο πλούσια συλλογή που θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει στην Κύπρο. Ένα ολόκληρο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί να δημιουργηθεί από τα εκατοντάδες συλλεκτικά είδη του 65χρονου Άγγελου Τσιρίδη από τη Λεμεσό.

 

Μας ξενάγησε στους χώρους όπου με περισσή αγάπη τα φυλάει και τα προστατεύει. Η συλλογή περιλαμβάνει απολιθώματα μονοκύτταρων οργανισμών από τα παλαιότερα που βρέθηκαν στον πλανήτη και χρονολογούνται 3-4 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπάρχει πληθώρα απολιθωμάτων πολυκύτταρων οργανισμών από διάφορα μέρη του πλανήτη τα οποία χρονολογούνται από 550 εκατομμύρια χρόνια μέχρι την εποχή των δεινοσαύρων. Υπάρχουν επίσης 4 ολοκληρωμένοι μικροί δεινόσαυροι, 4 κεφαλές και φωλιές αβγών των δεινοσαύρων. Πολύ αξιόλογα είναι επίσης δύο από τα τρία πουλιά, τα οποία είναι ο Πτερόσαυρος και ο Αρχαιοπτέριξ.

 

 

Ταξιδεύει συνέχεια

Η συλλογή συμπληρώνεται μέχρι και την εποχή του Homo Sapiens και περιλαμβάνει ευρήματα από μαμούθ, αβγά του Αepyornis (elephant bird) και άλλα. Ο συνολικός αριθμός των απολιθωμάτων μέχρι σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 300 κομμάτια.

 

Ακόμη ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελούν τα πετρώματα και τα ορυκτά. Υπάρχουν άλλα 300 εκθέματα ορυκτών και πετρωμάτων διαφόρων διαστάσεων ως επίσης και διαφόρων μετεωριτών. Αρκετά από αυτά είναι πολύ σπάνια και απαράμιλλα σε ποιότητα. Ο κ. Τσιρίδης ευελπιστεί ότι μέχρι να ετοιμαστεί το μουσείο η συλλογή θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο, καθότι ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του Έμιλη τρεις φορές το χρόνο για τέτοιες αγορές. "Ευελπιστώ", μας λέει, "ότι θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το μουσείο με περισσότερα ευρήματα από την Κύπρο και την Ελλάδα".

 

Όραμα του κ. Άγγελου Τσιρίδη είναι το μουσείο αυτό να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ούτως ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει μέσα από την ξενάγηση να αντιληφθεί πλήρως την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη από τη μεγάλη έκρηξη (big bang) μέχρι σήμερα. "Γι' αυτόν το λόγο", προσθέτει, "προτίθεμαι να δωρίσω και αξιόλογα ευρήματα αρχαιοτήτων τα οποία κατέχω από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα για να μπορέσει ο επισκέπτης να διακρίνει και τα επιτεύγματα ή και την εξέλιξη πλέον του σύγχρονου ανθρώπου".

 

Το μουσείο θα παρέχει όλους τους κατάλληλους χώρους για εκπαιδευτικά σεμινάρια, χώρο αποθήκευσης, χώρο συντήρησης και γενικά οτιδήποτε διέπει ένα σύγχρονο μουσείο ευρωπαϊκού επιπέδου.

 

Η συνολική αξία των εκθεμάτων είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί καθότι οι τιμές συνεχώς αυξάνονται ένεκα της εξάντλησής τους ή και της απαγόρευσης εξαγωγής τους από πολλές χώρες. Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς η σημερινή αξία υπολογίζεται άνω των 3.000.000 ευρώ. Η δομή του μουσείου είναι θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί, τόσο για την οργανωτική μορφή όσο και για τη διαχείρισή του.

 

Σχετικά με την οικονομική διαχείριση του μουσείου, εκτός από τα αρχικά έξοδα διαρρύθμισης και επίπλωσης του μουσείου, ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να αυτοσυντηρείται από τα έσοδα που θα έχει και που προκύπτουν από τη διαχείριση των χώρων ψυχαγωγίας όπως καφετερία, από το κατάστημα πώλησης ορυκτών, απολιθωμάτων και άλλων σχετικών σουβενίρ, από την ενοικίαση οπτικοαουστικών μέσων, από τα εισιτήρια εισόδου, από εισφορές ή από σεμινάρια που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο χώρο του μουσείου.

 


 

Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου

Μεγάλης επιστημονικής αξίας για την εκπαίδευση

Είναι μια σπάνια συλλογή και αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Τσιρίδη για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Η προσφορά του είναι συγκινητική και αποδεικνύει την αγάπη του για την Κύπρο και τη Λευκωσία. Πράγματι εντυπωσιάζουν όλα τα εκθέματα της συλλογής του, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ως Μουσείο Φυσικής Επιστήμης. Το υπουργείο Παιδείας ευχαριστεί τον κ. Άγγελο Τσιρίδη και θα εξετάσει πώς να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό το υλικό για σκοπούς επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης γενικότερα. Με ένα τέτοιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η Κύπρος κλείνει ένα μεγάλο κενό σε σύγκριση με άλλες χώρες και καθίσταται ένα πρωτοπόρο και αξιόλογο επιστημονικό κέντρο.

 

 

Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου

Επείγει η αξιοποίηση της προσφοράς

Είχα την ευκαιρία να δω μέρος της συλλογής του κ. Τσιρίδη και έφυγα εντυπωσιασμένη. Το εύρος και ο πλούτος της συλλογής είναι τέτοια που από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός αξιόλογου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το οποίο μάλιστα να στηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σίγουρα ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται επιστημονική υποστήριξη, και μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε εκθέματα από την Κύπρο, αλλά η αξιοποίηση της προσφοράς του κ. Τσιρίδη επείγει. Η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου το συντομότερο δυνατόν θα δώσει την ευκαιρία τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους να γνωρίσουν αυτούς τους θησαυρούς και θα ενισχύσει τον ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών για τη Λευκωσία και την Κύπρο.

 

 

Πατήστε εδώ για το ρεπορτάζ του «Π»

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ

Εφημερδία "ΠΟΛΙΤΗΣ"



21/10/2010



Νέα: - Δημοσιεύματα
»Σχέδια Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πάρκο Αθαλάσσας

03/10/2017

»Οι βάρβαροι άνθρωποι και η ατίμωση της Γης

27/12/2012

»Μια δωρεά που αναμένει μιμητές

26/05/2011

»Δωρίζει στην Κύπρο ένα μουσείο!

21/10/2010

»Έρχονται οι ...δεινόσαυροι

21/10/2010