Ελληνικά | English | Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Σχέδια Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πάρκο ΑθαλάσσαςΠέφτουν οι τελευταίες πινελιές στο θέμα της δημιουργίας Μουσείου Παγκόσμιου Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο μετά και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Αναστασιάδη για την αξιοποίηση της συλλογής συλλεκτικών απολιθωμάτων, ορυκτών, μετεωριτών, κοσμημάτων και άλλων αρχαιοτήτων της Κύπρου και διεθνώς εκτιμώμενης αξίας €11,6 εκατ. που βρίσκονται στην κατοχή του Τσιρίδειου Ιδρύματος.

 

Η μελέτη που ετοιμάστηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τεχνική και επιστημονική επιτροπή βρίσκεται ήδη στα χέρια της Υπουργικής Επιτροπής η οποία καλείται να πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Προτού οριστικοποιηθεί η πρόταση της εξ Υπουργών Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την οποία έχει συγκαλέσει για την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, στην παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή και του ιδρυτή του Ιδρύματος Τσιρίδη, καθώς και τεχνοκρατών για μελέτη των εισηγήσεων που αναφέρονται στην έκθεση.

 

Ο «Φ» εξασφάλισε και αποκαλύπτει την έκθεση που παραδόθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους και τυγχάνει της ομόφωνης στήριξης όλων των μελών της Επιτροπής και των δύο εμπειρογνωμόνων καθηγητών. Μέσα από αυτή δεν προκρίνεται η κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία του Μουσείου στην περιοχή Τροόδους. Παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση για τη χωροθέτηση είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, η Επιτροπή θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει ότι η χωροθέτηση στη Λευκωσία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της χωροθέτησης στο Τρόοδος. «Η χωροθέτηση στην πρωτεύουσα πλεονεκτεί και έναντι χωροθέτησης σε άλλο αστικό κέντρο διότι εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα περισσότερα σχολεία και η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι υψηλότερη».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται να προκρίνεται η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αθαλάσσας για τη χωροθέτηση του μουσείου, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και το Ίδρυμα Τσιρίδη.

 

Στα κύρια συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της Τεχνικής Επιτροπής σημειώνεται ότι το Μουσείο πρέπει να δημιουργηθεί για διάφορους λόγους, όχι μόνο γιατί θα προσφέρει στην έρευνα, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα φυσικής ιστορίας που είναι από μόνοι τους σημαντικοί λόγοι και σκοποί, αλλά διότι θα διασώσει και θα προστατέψει υπάρχουσες αξιόλογες ιδιωτικές και κυβερνητικές συλλογές που αποτελούν εθνικό πλούτο. Όσον αφορά στη συλλογή του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλης Τσιρίδη, αξιολογείται ως «μια μοναδική συλλογή με μεγάλη εκθεσιακή και οικονομική αξία, που θα επαύξανε ουσιαστικά την αξία ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο, παρόλο που δεν θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει το υλικό για ένα εθνικό ΜΦΙ». Σημειώνεται ότι θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το πρώτο υλικό για το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας νοουμένου ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις και θα αποκτηθούν και άλλες, άμεσα διαθέσιμες συλλογές».

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για τη δημιουργία Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απαιτείται ασφαλώς σημαντική δαπάνη, αλλά και η δαπάνη δημιουργίας ΜΦΙ που θα στεγάζει κυρίως τη συλλογή Τσιρίδη, αν και μικρότερη, δεν παύει να είναι σημαντική υπό τις παρούσες οικονομικές περιστάσεις. «Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένα ολοκληρωμένο ΜΦΙ έχει καλύτερες προοπτικές για κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων στο μεγαλύτερο ποσοστό παρά ένα ΜΦΙ με εκθέματα της συλλογής Τσιρίδη».

 

Δεν θα διοργανωθεί φέτος η έκθεση

Το Τσιρίδειο Ίδρυμα λυπάται να αναφέρει στους πολυπληθείς φίλους του εντός και εκτός Κύπρου ότι φέτος δεν θα διοργανωθεί η ετήσια έκθεση ορυκτών, απολιθωμάτων και μετεωριτών όπως γινόταν κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Tsircon Company Ltd. «Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι, εκτός από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, για την οποία ποτέ δεν τύχαμε οποιασδήποτε ενίσχυσης, υφίσταται πάντοτε ο κίνδυνος φθοράς των εκθεμάτων ένεκα των πολλαπλών μετακινήσεων τους για να γίνει εφικτή η Έκθεση», αναφέρει το Τσιρίδειο Ίδρυμα. Σημειώνεται ότι ο στόχος των εκθέσεων αυτών ήταν αποκλειστικά η επιθυμία του Ιδρύματος να την απολαμβάνει το ευρύ κοινό και να προσελκύει εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες του κόσμου για να θαυμάσουν και αυτοί τα δυσεύρετα και πανάκριβα της εκθέματα.

 

Χρηματοδότηση από το Σχέδιο Γιούνκερ

Στη μελέτη, σημειώνεται ότι μια πιθανή επιλογή για χρηματοδότηση της δημιουργίας του ΚΜΦΙ είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ), που όμως πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί δανεισμό με πολύ ευνοϊκούς όρους. Η δεύτερη επιλογή είναι η δημιουργία του ΚΜΦΙ με εθνικούς πόρους και εκτιμάται ότι κατά τα πρώτα τρία χρόνια της δημιουργίας του Μουσείου οι δαπάνες μπορούν να καλυφθούν στο πλαίσιο της οροφής των προϋπολογισμών του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος. Μόνο κατά το διάστημα 4-6 έτος θα απαιτηθούν επιπρόσθετες πιστώσεις.

 

Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει ότι η συνολική δαπάνη για τη δημιουργία του ΚΜΦΙ περιλαμβανομένων και των εξόδων λειτουργίας για τον πρώτο χρόνο, υπολογίζεται γύρω στα €12.000.000, τα ετήσια έσοδα γύρω στις €650.000 με δυνατότητα σταδιακής αύξησης και τα ετήσια έξοδα (μισθοί προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και δαπάνες συντήρησης) περίπου €810.000. Επομένως, καταλήγει, είναι πολύ πιθανό είναι ότι το κράτος θα χρειαστεί να χρηματοδοτεί τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια ή και μόνιμα τη λειτουργία του ΚΜΦΙ με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Το Ίδρυμα Τσιρίδη, σε συνεργασία με δικούς του εμπειρογνώμονες οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας εισηγήθηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σχέδιο Γιούνκερ) που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με μακροχρόνιο δανεισμό, ούτως ώστε να μην χρειαστεί το κράτος να πληρώσει 1 σεντ από τα λεφτά των φορολογουμένων. Η εισήγηση προαπαιτεί τη σύσταση σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και η πρωτοβουλία υποβολής της αίτησης, όπως και η εκτέλεση του έργου θα πρέπει να αναληφθούν από τον ιδιώτη.

 

Από μελέτη που έχει γίνει για λογαριασμό του Ιδρύματος Τσιρίδη, φαίνεται ότι το Μουσείο αυτό μπορεί να επιβιώσει με ιδίους πόρους. Αξιωματούχοι του Βασιλικού Βελγικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξέφρασαν τη στήριξη τους, για τη μελέτη του μουσείου και τη διαχείριση του, ως επίσης και ανταλλαγές εκθεμάτων ούτως ώστε το Μουσείο να προσελκύει συνεχώς το ενδιαφέρον. Παρόμοια μορφή συνεργασίας έχει εκφραστεί και από το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος03/10/2017

Νέα: - Δημοσιεύματα
»Σχέδια Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πάρκο Αθαλάσσας

03/10/2017

»Οι βάρβαροι άνθρωποι και η ατίμωση της Γης

27/12/2012

»Μια δωρεά που αναμένει μιμητές

26/05/2011

»Δωρίζει στην Κύπρο ένα μουσείο!

21/10/2010

»Έρχονται οι ...δεινόσαυροι

21/10/2010