Ελληνικά | English | Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Δωρίθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία η συλλογή Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη

Μια δωρεά που αναμένει μιμητές



Μια σπάνια συλλογή απολιθωμάτων, ορυκτών, φυτών και κρυστάλλων από όλο τον πλανήτη δώρισε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο επιχειρηματίας Άγγελος Τσιρίδης προς τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου.

 

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου από το Ίδρυμα Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη.

 

Ο υπουργός δέχτηκε την δωρεά αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του υπουργείου Παιδείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η ευγενική και ανιδιοτελής αυτή χειρονομία του Άγγελου Τσιρίδη είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αντίθετα με όσα ακούγονται, το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του, αλλά αναβαθμίζεται σε Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Παιδείας το οποίο θα φιλοξενήσει τη συλλογή, καθώς και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

 

Παρών στη διάσκεψη Τύπου ήταν και ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος τυγχάνει και μέλος του δ.σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη.

 

Σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα αναφέρεται στις λεπτομέρειες της δωρεάς.

Γιατί η δωρεά

 

Ο Άγγελος Τσιρίδης εδώ και μερικές δεκαετίες περιοδεύει τον πλανήτη, και από αγάπη και μεράκι, αγοράζει ό,τι πιο σπάνιο μπορεί να βρει στην αναζήτησή του. Από νεαρή ηλικία τον είχε μαγνητίσει το μυστήριο της εξέλιξης της ζωής στη Γη και παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα οργάνωσε αργά, αλλά σταθερά, μια σπάνια ανά το παγκόσμιο συλλογή.

 

Επιθυμεί όμως τα ευρήματά του να μην μείνουν δικά του, αλλά να στεγαστούν σε ένα κτήριο, το οποίο κάλλιστα θα μπορεί να ονομαστεί ως Κυπριακό Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας, αφού η συλλογή, εκτός από κυπριακά ευρήματα, διαθέτει εκατοντάδες άλλα παγκόσμιας προέλευσης.

 

Η δημιουργία από την Πολιτεία ενός Κυπριακού Μουσείου Παγκοσμίας Φυσικής Ιστορίας, θα καταστήσει την Κύπρο πρωτοπόρο σ' αυτό το είδος. Θα ωφεληθούν όλοι οι μαθητές της Κύπρου, οι επιστήμονες και το κοινό, το οποίο θα μπορεί να είναι περήφανο που θα έχει στις επιλογές του ένα σπάνιο κέντρο επιστήμης, έκθεσης, έρευνας, αλλά και ψυχαγωγίας.

 

 

Τι περιλαμβάνει η δωρεά

 

Τα ευρήματα που περιλαμβάνει η δωρεά είναι περίπου 1.000, τα μισά εκ των οποίων είναι απολιθώματα και τα άλλα μισά είναι ορυκτά.

 

Στα απολιθώματα υπάρχουν τα σπονδυλωτά, τα ασπόνδυλα και τα φυτά. Υπάρχουν μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί που καλύπτουν όλες τις εποχές, από την Προκάμβριο (Precambrian) μέχρι την Ολόκενο.

 

Ορισμένα από τα απολιθώματα της δωρεάς, και ανήκουν στην κατηγορία των σπονδυλωτών, είναι ψάρια διαφόρων εποχών και μεγεθών, σκελετοί, αβγά, δόντια δεινοσαύρων, ερπετά, σιαγόνα & χαυλιόδοντας μαμούθ, πουλιά και πολλά άλλα ζώα. Στην κατηγορία των ασπόνδυλων υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα τριλοβιτών, έντομα, αμμωνίτες, μαλάκια, γαστρόποδα και πολλά άλλα. Στην κατηγορία των φυτών υπάρχουν κορμοί δέντρων, ένας εκ των οποίων έχει 5m μήκος, κόνοι Αρακουαρίας από την Παταγονία, απολιθωμένα φύλλα, περιλαμβανομένου και ενός φύλλου φοίνικα διαστάσεων 2m ύψος και 1,5m πλάτος, απολιθωμένες φτέρες και πολλά άλλα.

 

Η συλλογή των ορυκτών καλύπτει μεγάλο φάσμα εξαιρετικής μουσειακής ποιότητας και προέρχονται από όλο τον κόσμο.

 

Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης διάφοροι μετεωρίτες, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ζυγίζει 26kg.

 

 

Θα εμπλουτίζεται συνέχεια

Το συνολικό ύψος της δωρεάς ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα τέσσερα εκατ. ευρώ, αλλά συνεχώς προστίθενται νέα είδη. Τα αρχαιότερα απολιθώματα είναι οι μονοκύτταροι οργανισμοί και στη συλλογή υπάρχουν από τα πιο παλαιά που μπορεί να βρεθούν και είναι ηλικίας 3-4 δισεκατομμυρίων χρόνων και προέρχονται από την Αυστραλία. Υπάρχουν επίσης και άλλα απολιθώματα μονοκύτταρων οργανισμών ηλικίας 800 εκατομμυρίων χρόνων μέχρι τριών δισεκατομμυρίων.

 

Ακολουθούν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, ο αρχαιότερος εκ των οποίων είναι ο Τριλοβίτης και έχει ηλικία 550 εκατομμυρίων χρόνων. Υπάρχουν αρκετά σημαντικά απολιθώματα στη συλλογή. Το σημαντικότερο απολίθωμα είναι ο Αχιόρνις, ο οποίος είναι της οικογένειας του Αρχαιοπτέριξ, αλλά πιο παλιός. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ δεινοσαύρων και πουλιών. Η ηλικία του είναι περίπου 160 εκατομμυρίων χρόνων. Το Ίδρυμα Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη ευχαριστεί όλους και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και τον Τύπο για την υιοθέτηση της προσφοράς του και θέλει επίσης να τονίσει πως οι δράσεις του, δεν θα περιοριστούν στο στόχο της δημιουργίας του μουσείου, αλλά παράλληλα θα διοργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις, διαλέξεις για παιδιά και μαθητές, εκθέσεις του υλικού του για ερευνητές, καθώς και εκδόσεις που θα αφορούν το μεγάλο ζήτημα της εξέλιξης της ζωής και του πολιτισμού της σε όλες της τις διαστάσεις.

 


 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ

Φανερά συγκινημένος, ο Άγγελος Τσιρίδης ανέφερε πως θεωρεί καθήκον του να μοιραστεί τα ευρήματα της συλλογής του με άλλους ανθρώπους. "Θα μοιραστώ αυτά που αγάπησα, αυτά που για μένα υπήρξαν πανεπιστήμιο", είπε, σημειώνοντας ότι η μελέτη των απολιθωμάτων και ορυκτών οδηγεί στον προβληματισμό για την ίδια την ύπαρξή μας. Ο κ. Τσιρίδης ευχαρίστησε τον υπουργό που μοιράστηκε το όραμά του, αλλά και τη σύζυγό του, Έμιλυ, η οποία υπήρξε συμπαραστάτης, τόσο στη δημιουργία της συλλογής αλλά και τώρα, στη δημιουργία του Μουσείου.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

"Τι να πει κάποιος μετά τη συγκίνηση του Άγγελου Τσιρίδη, ο οποίος προσφέρει την πολύτιμη συλλογή του στην Κυπριακή Δημοκρατία;", ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, παίρνοντας το λόγο από τον κ. Τσιρίδη. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Τσιρίδη για τη δωρεά του, καθώς με αυτό τον τρόπο "θέλει να μοιραστεί τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής με τη νεολαία της Κύπρου". Και όχι μόνο. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά για τον καθένα.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επιλογή του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου για να φιλοξενηθεί στους χώρους του η πολύτιμη συλλογή. "Φθίνει η παρουσία Ελληνοκυπρίων μαθητών από τα σχολεία στο κέντρο της Λευκωσίας", είπε, αναφερόμενος στο Ελένειο, αλλά και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το σχολείο της Φανερωμένης. "Θέλουμε να συνδυάσουμε τη γενναιοδωρία του κ. Τσιρίδη με την αναβάθμιση του σχολείου", είπε, καθησυχάζοντας όσους αντιδρούν σε αυτή την ιδέα: "Το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του απρόσκοπτα. Μάλιστα, θα είναι ένα προνομιούχο σχολείο, όταν ξεκινήσει και η λειτουργία του Κέντρου Ερευνών, όπου θα στεγάζεται το Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου". Ο υπουργός ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει η πρόθεση συμπερίληψης ενός ποσού για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των αιθουσών όπου θα φιλοξενηθεί η συλλογή.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Χρήστος Στυλιανίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη. "Ελπίζω να βρεθούν μιμητές- ευεργέτες και να πράξουν το ίδιο", ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, εξαίροντας την πρωτοβουλία της δωρεάς, σε μια χρονική στιγμή όπου το να δίνει κάποιος είναι δυσεύρετο.

 

Πατήστε εδώ για το άρθρο του "Π"

 

Γράφει ο Γιώργος Τζίβας

Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"



26/05/2011

Νέα: - Δημοσιεύματα
»Σχέδια Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πάρκο Αθαλάσσας

03/10/2017

»Οι βάρβαροι άνθρωποι και η ατίμωση της Γης

27/12/2012

»Μια δωρεά που αναμένει μιμητές

26/05/2011

»Έρχονται οι ...δεινόσαυροι

21/10/2010

»Δωρίζει στην Κύπρο ένα μουσείο!

21/10/2010