Αλλάζει το μέλλον της ανθρωπότητας και του ζωικού βασιλείου
Ως τώρα γνωρίζαμε το Internet of Things. Το περίφημο πια τεχνολογικό πεδίο που αναφέρεται στο δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που επικοινωνούν μεταξύ τους και με κεντρικά συστήματα μέσω του Διαδικτύου. Στη ζωή μας θα μπει και το Internet of Animals. Ιδέα εικοσαετίας με τωρινή εφαρμογή.
Η συλλογή δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των οικοσυστημάτων και της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε αυτά
Θα αλλάξει το μέλλον και το δικό μας και του ζωικού βασιλείου. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της μετανάστευσης άγριων ζώων. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Μάρτιν Βικέλσκι, ένας επιστήμονας που ηγείται του προγράμματος ICARUS, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω δορυφόρων.
Το International Cooperation for Animal Research Using Space επιτρέπει την τοποθέτηση μικρών πομπών σε άγρια ζώα, τα οποία στέλνουν δεδομένα μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των ζώων σε όλο τον κόσμο.
Αυτόματα γίνεται καλύτερη η κατανόηση της μετανάστευσης, της συμπεριφοράς τους και πώς επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή.
Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ειδών υπό εξαφάνιση και να προειδοποιεί για φυσικές καταστροφές, καθώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων μπορούν να αποτελούν πρώιμο σημάδι επικείμενων γεγονότων όπως σεισμοί. Κύριος σκοπός είναι η διατήρηση και προστασία της άγριας ζωής, η καλύτερη κατανόηση των οικοσυστημάτων και η πρόληψη θεομηνιών. Σε κάθε δράση όμως υπάρχει και αντίδραση.
Ανησυχίες για την επίδραση των πομπών στα ζώα
Η τοποθέτηση πομπών σε άγρια ζώα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είναι σωστό να παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να παραβιάσει την «ιδιωτικότητα» των ζώων. Παρ’ όλο που οι πομποί είναι σχεδιασμένοι να είναι όσο το δυνατόν πιο μικροί και ελαφριοί, η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων, προκαλώντας άγχος ή δυσφορία.
Στο τέλος όμως θα κυριαρχήσει η Επιστήμη αφού το ICARUS προσφέρει σημαντικά οφέλη στην παρακολούθηση και προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των πληθυσμών, τις μεταναστευτικές τους διαδρομές και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διατήρησή τους.
Η συλλογή δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των οικοσυστημάτων και της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε αυτά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές.
Το 2018, έπειτα από χρόνια συνεργασίας με σχεδιαστές, μηχανικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους από πολλές χώρες και ηπείρους, η ομάδα του Wikelski είδε τον δέκτη του ICARUS να εκτοξεύεται σε έναν πύραυλο Soyuz από το Καζακστάν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου ρώσοι κοσμοναύτες τον προσάρτησαν στο σε τροχιά εργαστήριό τους.
«Χορέψαμε, κλάψαμε και αγκαλιάσαμε ο ένας τον άλλον», έγραψε ο Wikelski για την εκτόξευση. «Ολο το άγχος, σχεδόν 20 ετών, εξαφανίστηκε». Το Διαδίκτυο των ζώων κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020, αλλά πριν τελειώσει η χρονιά, μηχανικά προβλήματα στη ρωσική μονάδα ISS κατέστρεψαν το σύστημα. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος για να λειτουργήσει ξανά.
Πηγή: in.gr
26/08/2024
|