Ελληνικά | English | Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Μπορεί η γρίπη των πτηνών να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλο;



Σημαντικές οι πρώτες 60 μέρες για να ανατραπεί μια πανδημία - Δεν είναι αποτελεσματική η θεραπεία για την γρίπη των πτηνών.

 

Οιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί περισσότερο από άλλες χρονιές, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

«Έχουν απομονώσει τον ιό και από πολλά ζώα τα οποία δεν είναι πτηνά, δηλαδή και από θηλαστικά. Και γίνεται μια συζήτηση εκτεταμένη στην επιστημονική κοινότητα για το αν αυτό μας χτυπάει το καμπανάκι, για το εάν έχει σημεία προσαρμογής στον άνθρωπο και ότι μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στους ανθρώπους είναι σποραδικά, δεν έχει δείξει σοβαρά σημεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι είναι ένα κλικ παραπάνω στον άνθρωπο φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Όπως είπε ο ιός εξακολουθεί να πιο προσαρμοσμένος στα πτηνά από ό,τι στα θηλαστικά και στον άνθρωπο. «Ακόμα χρειάζεται και άλλη προσαρμογή για να μπορέσει να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Τα περιστατικά στους ανθρώπους είναι πολύ σοβαρά, δηλαδή έχει μία πολύ υψηλή θνητότητα που ξεπερνάει το 20%» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

 

Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται ύστερα από επαφή με άρρωστο πτηνό και όχι από την κατανάλωσή του. «Μάλιστα συνήθως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάνουν εκτροφή σε πτηνά γιατί μεταδίδεται στις φάρμες και εκεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γίνεται η μετάδοση στον άνθρωπο» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Μικρή η πιθανότητα πανδημίας αυτή τη στιγμή

Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά με μόλυνση ανθρώπου από άλλον άνθρωπο. «Ωστόσο, τα περιστατικά, τα κρούσματα που έχουμε είναι περισσότερα από άλλες χρονιές, που σημαίνει ότι η έκταση της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν και νεκρά πουλιά και νεκρά ζώα, άλλα ζώα θηλαστικά τα οποία μας δείχνουν ότι είναι πιο ανησυχητικό από άλλες χρονιές. Πρόκειται για έξαρση» επισήμανε ο καθηγητής.

 

Η πιθανότητα να εξαπλωθεί στον άνθρωπο αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσει πανδημία τώρα είναι μικρή, υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο στην συζήτηση που γίνεται για το ποιο είναι το επόμενο, από πού μπορεί να έρθει η επόμενη πανδημία, αυτό είναι φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο.

 

«Η ετοιμότητα για μία επόμενη πανδημία είναι μία συζήτηση που δεν έχει κλείσει. Είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε πανδημία. Όταν συμβεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλά γίνεται. Οι πρώτες 60 μέρες είναι οι πιο σημαντικές για την πλήρη ανατροπή της πανδημίας. Μετά τις πρώτες 60 μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η ροή της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ειδικά σε σχέση με την γρίπη των πτηνών, σημείωσε ότι υπάρχει θεραπευτική αγωγή, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, χρειάζονται πολύ καλύτερες, ενώ το σημαντικό σε κάθε περίπτωση τέτοιων λοιμώξεων είναι να ξεκινήσει η αγωγή από την πρώτη μέρα, επομένως είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση.

 

«Δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβεί αύριο, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα έχουμε πάλι πανδημία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε. Η συχνότητα αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι 2 κυριότεροι είναι ότι η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μεγάλη, οπότε εξαπλώνονται (σ.σ. οι ιοί) πιο γρήγορα. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αν ένας ιός μολύνει κάποιον στην Κίνα, αύριο γίνεται πρόβλημα στον Καναδά» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

10/05/2023

Νέα: - Επιστημονικά Νέα
»Αστρονόμοι ανακάλυψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του Γαλαξία

24/04/2024

»SLIM: H πρώτη ιαπωνική σεληνάκατος είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

24/04/2024

»Μυστήριο στον Άρη κάνει επιστήμονες να σκέφτονται το ενδεχόμενο ζωής στην πλανήτη

24/04/2024

»Ανθρώπινο απολίθωμα βρέθηκε σε πλακάκι δαπέδου

24/04/2024

»Ιταλική έρευνα εντόπισε τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

24/04/2024

»Εγκεφαλικό: Ένοχη και η κλιματική αλλαγή – Τι έδειξε έρευνα

24/04/2024

»Κιργιστάν: Φόβοι για καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ – Φράγματα συγκρατούν πυρηνικά απόβλητα

24/04/2024

»Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Ενυδρείο ανοίγει «Κιβωτό του Νώε» για είδη που κινδυνεύουν

24/04/2024

»Κλιματική αλλαγή: Κραυγές αγωνίας από τα θύματά της – «Τα παιδιά μας δεν θα επιβιώσουν»

24/04/2024

»ΟΗΕ: Στην Ασία οι περισσότερες καταστροφές το 2023 που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή

24/04/2024

»Διάστημα: 34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

24/04/2024

»Ιώ: Πτήση πάνω από λίμνη λάβας σε εφιαλτικό φεγγάρι του Δία

24/04/2024

»NASA: Αποκαταστάθηκε ύστερα από 5 μήνες η επικοινωνία με το Voyager 1 που απέχει 24 δισ. χλμ από τη Γη

24/04/2024

»Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέο στέλεχος επικίνδυνου βακτηρίου εξελίχθηκε στο εργαστήριο

24/04/2024

»Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

15/04/2024

»Πέθανε ο νομπελίστας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

15/04/2024

»Έκλειψη Ηλίου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο

15/04/2024

»Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

15/04/2024

»Όταν οι ανθρωποθυσίες ήταν σύνηθες τελετουργικό στην Ευρώπη

15/04/2024

»Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αντικείμενο στη Γη – Μπορεί να σε σκοτώσει ακόμα και μια ματιά

15/04/2024