|
Απειλούμενη πράσινη χελώνα βγήκε για πρώτη φορά σε παραλία της Νάξου
Ήταν στις 02.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ειδοποιήθηκε για το ευτυχές γεγονός: μια πράσινη χελώνα βγήκε για πρώτη φορά σε παραλία του νησιού για να γεννήσει.
Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο είδος (Chelonia mydas) καταγράφεται να γεννά στις Κυκλάδες, ανέφερε ο σύλλογος στο Facebook.
Πράσινες χελώνες εντοπίζονται κάθε χρόνο στα νερά της Νάξου, μέχρι σήμερα όμως είχαν καταγραφεί φωλιές μόνο σε Ρόδο και Κρήτη, σύμφωνα με την οργάνωση Αρχέλων.
Στην περιοχή Απόλλωνας της Νάξου, η χελώνα χρειάστηκε περίπου 3 ώρες για να γεννήσει. Ο σύλλογος εξασφάλισε άδεια για την παρακολούθηση και την προστασία των θαμμένων αβγών και καλεί τους επισκέπτες να σεβαστούν την περιοχή.
Βίντεο της γέννας αναρτήθηκε στο Facebook:
Με μήκος έως ενάμισι μέτρο και βάρος που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 400 κιλά, η πράσινη χελώνα έχει παρόμοιο μέγεθος με την πιο γνωστή χελώνα Caretta caretta.
Η κοινή ονομασία της δεν προέρχεται από το εξωτερικό χρώμα της αλλά από τον χρωματισμό του λίπους στο κάτω μέρος του καβουκιού..
Αν και έχει μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση στα τροπικά και υποτροπικά νερά του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού, η πράσινη χελώνα κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη της επίσημης Κόκκινης Λίστας, την οποία εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
H κατάσταση του είδους στην Ελλάδα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Οι πράσινες χελώνες περνούν όλη τη ζωή τους στη θάλασσα και μόνο τα θηλυκά βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν. Σκάβουν φωλιές στην άμμο έως και οκτώ φορές κάθε καλοκαίρι και γεννούν 50 έως 240 αβγά.
Τα αβγά εκκολάπτονται έπειτα από 2 έως 2,5 μήνες. |
|