Τσιρίδειον Ίδρυμα

πίσω | τύπωσε

H ΝΑSA προειδοποιεί για μια σπάνια έκρηξη φωτός



Μια σπάνια έκρηξη φωτός από ένα νεκρό αστέρι θα είναι πιθανότατα ορατή στη Γη αυτό το καλοκαίρι σε μια φευγαλέα αλλά δυνητικά έντονη ουράνια εμφάνιση που οι επιστήμονες αποκαλούν «ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή».

 

Ο τεχνικός όρος για την επικείμενη κοσμική έκρηξη είναι nova, η οποία συμβαίνει όταν ένας λευκός νάνος ανάβει ξαφνικά και συχνά εντυπωσιακά στον νυχτερινό ουρανό. «Λευκός νάνος» είναι όρος με τον οποίο περιγράφουν οι αστρονόμοι ένα αστέρι στο τέλος του κύκλου ζωής του, αφού έχει εξαντλήσει όλο το πυρηνικό του καύσιμο και έχει απομείνει μόνο ο πυρήνας του.

 

Ένα αστέρι που πεθαίνει και η τελική φάση του κύκλου ζωής του γίνεται όλο και πιο ταραχώδης

 

Σε αντίθεση με ένα σουπερνόβα -ένα άλλο ηλιακό φαινόμενο ορατό από τη Γη, όταν ένα αστέρι εκρήγνυται αποτελεσματικά- ένα nova αναφέρεται σε μια δραματική εκτόξευση υλικού που έχει συσσωρεύσει ένας λευκός νάνος με την πάροδο του χρόνου από ένα νεότερο αστέρι που βρίσκεται κοντά του.

 

«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή και θα δημιουργήσει πολλούς νέους αστρονόμους εκεί έξω, δίνοντας στους νέους ένα κοσμικό γεγονός που μπορούν να παρατηρήσουν μόνοι τους, να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις και να συλλέξουν τα δικά τους δεδομένα», είπε η Rebekah Hounsell. μια βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που ειδικεύεται σε εκδηλώσεις nova, σε μια δήλωση. «Θα τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά επιστημόνων».

 

Κάποια στιγμή από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ένας νέος στο Corona Borealis, ή Βόρεια Κορώνα, του Γαλαξία μας θα στείλει μια λάμψη τόσο ισχυρή στο διάστημα που το γυμνό μάτι θα μπορεί να το δει, ανακοίνωσε πρόσφατα η NASA. Θα υλοποιηθεί σε ένα σκοτεινό σημείο στον αστερισμό, όπου οι βίαιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός λευκού νάνου και ενός κόκκινου γίγαντα πρόκειται να κορυφωθούν σε αυτή τη μαζική έκρηξη.

 

Κόκκινος γίγαντας

Ένας κόκκινος γίγαντας είναι ένα αστέρι που πεθαίνει και η τελική φάση του κύκλου ζωής του γίνεται όλο και πιο ταραχώδης καθώς διαστέλλεται και περιοδικά αποβάλλει υλικό από τα εξωτερικά του στρώματα σε έντονα επεισόδια.

 

Γνωστός μαζί ως T Coronae Borealis, που ονομάζεται επίσης «Blaze Star», ο λευκός νάνος και ο κόκκινος γίγαντας που προβλέπεται να δημιουργήσουν ένα νέο αυτό το καλοκαίρι συνθέτουν ένα δυαδικό σύστημα αστεριών στη Βόρεια Κορώνα, που βρίσκεται περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Ο κόκκινος γίγαντας σε αυτό το ζεύγος απογυμνώνεται συνεχώς από το υδρογόνο καθώς συνεχίζει την πορεία του προς την ολική κατάρρευση, ενώ ο λευκός νάνος που βρίσκεται κοντά τραβά αυτό το υλικό στη δική του τροχιά, σύμφωνα με τη NASA.

 

Το υδρογόνο που αποσπάται από τον κόκκινο γίγαντα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου για αρκετές δεκαετίες, έως ότου η θερμότητα και η πίεση αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει μια πλήρη θερμοπυρηνική έκρηξη.

 

Σαν πυρηνικής βόμβας

Η έκρηξη, παρόμοια με μια πυρηνική βόμβα στην εμφάνισή της, απαλλάσσει το νεκρό αστέρι από αυτό το πλεονάζον υλικό. Η έκρηξη θα είναι πιθανώς ορατή στη Γη για περίπου μία εβδομάδα προτού εξαφανιστεί ξανά, αλλά τόσο ο λευκός νάνος όσο και ο κόκκινος γίγαντας στο σύστημα Blaze Star θα εξακολουθούν να είναι άθικτοι όποτε θα εξαφανιστεί. Σε εκείνο το σημείο, η διαδικασία συσσώρευσης υδρογόνου μεταξύ των δύο αστεριών ξεκινά και πάλι, και θα συνεχιστεί έως ότου η συσσώρευση υλικού στον λευκό νάνο φτάσει στο κατώφλι της την επόμενη φορά και εκραγεί απότομα.

 

Διαφορετικά δυαδικά συστήματα όπως το T Coronae Borealis κινούνται σε αυτόν τον κύκλο με διαφορετικές ταχύτητες. Ένας νέος εκρήγνυται συνήθως από το Blaze Star περίπου κάθε 80 χρόνια.

 

Με την πιθανή έκρηξη nova του T Coronae Borealis τους επόμενους μήνες, οι παρατηρητές ουρανού βρίσκονται στην άκρη των θέσεων τους! Οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να το παρατηρήσουν με διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια για να μάθουν περισσότερα για αυτό το επαναλαμβανόμενο κοσμικό φαινόμενο.

 

Από το 1946

Όταν τελικά συμβεί το nova στο T Coronae Borealis, θα είναι το πρώτο από αυτό το ζευγάρωμα που παρατηρείται από τη Γη από το 1946, σύμφωνα με τη NASA, που συμβούλεψε τους εκκολαπτόμενους αστρολόγους να αναζητήσουν το Βόρειο Στέμμα, το οποίο περιγράφεται ως «μια πεταλοειδής καμπύλη αστεριών δυτικά του αστερισμού του Ηρακλή», τις έναστρες νύχτες. Η NASA ενθάρρυνε επίσης τους πολίτες να παρατηρήσουν το φαινόμενο όσο καλύτερα μπορούν, παρόλο που οι δικοί της επιστήμονες θα μελετήσουν το nova στο απόγειό του και σε όλη την παρακμή του.

 

Στη διαστημική υπηρεσία της NASA λένε πως είναι εξίσου σημαντικό να ληφθούν δεδομένα κατά την πρώιμη άνοδο στην έκρηξη. Έτσι τα δεδομένα που συλλέγονται από εκείνους τους μανιώδεις πολίτες επιστήμονες που αναζητούν τώρα το nova θα συμβάλουν πολύ στα ευρήματά.

 

Κοσμική έκρηξη

Ο όρος «κοσμική έκρηξη» αναφέρεται σε μια ισχυρή εκπομπή ενέργειας ή φωτός που προέρχεται από το διάστημα ή άλλα αστρικά σώματα. Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει γεγονότα όπως:

 

Γαλαξιακές Κοσμικές Εκρήξεις: Είναι φωτεινές εκρήξεις που συμβαίνουν σε γαλαξίες και μπορεί να οφείλονται σε συγκρούσεις αστρικών σωμάτων ή στην απελευθέρωση ενέργειας από υπερνωτικούς πυρήνες γαλαξιών. Κοσμική Έκρηξη Ακτινοβολίας (Cosmic Gamma-Ray Burst – GRB): Είναι οι πιο ισχυρές κοσμικές εκρήξεις που παράγουν γάμμα ακτινοβολία και μπορούν να προκαλέσουν εντυπωσιακά φαινόμενα στο διάστημα. Κοσμικές Εκρήξεις Ακτινοβολίας Υψηλών Ενεργειών (Cosmic Ray Events): Αφορούν την έκρηξη μεγάλης ενέργειας αστρικών σωμάτων εκτός του ηλιακού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει την πρόσκρουση ιονισμένων σωμάτων στη Γη.

© Copyright - Τσιρίδειον Ίδρυμα  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε