Τσιρίδειον Ίδρυμα

πίσω | τύπωσε

Κλιματική κρίση: Μέχρι το 2100, κάποιοι προορισμοί θα χάσουν τις μισές μέρες καλοκαιρίας

Τι θα γίνει στην Ελλάδα



 

Η άνοιξη είναι επίσημα σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο και πλήθη έσπευσαν να δειπνήσουν σε βεράντες, να κάνουν περίπατο σε ανθισμένα λιβάδια και βαρκάδα σε πάρκα. Είναι ένα παράθυρο ευχάριστων καιρικών συνθηκών που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα δώσει τη θέση του σε ένα άλλο καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ.

 

Εάν αυτό το παράθυρο φαίνεται βραχύβιο, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυξάνεται – τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

 

Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών θα δουν γενικά ένα ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο βάλσαμο να εμφανίζεται νωρίτερα τον χειμώνα. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται στις νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ισημερινών και που εκτείνονται στη Νότια Ευρώπη και τις νότιες ΗΠΑ, θα απολαμβάνουν ως επί το πλείστον λιγότερες ημέρες εύκρατου καιρού όλο το χρόνο.

 

Έτσι καταλήγει μια καινοτόμος μελέτη από το ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Climate τον Μάρτιο, η οποία προβλέπει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα συνδυάζει δεδομένα από 50 κλιματικά μοντέλα για να χαράξει τους τρόπους με τους οποίους θα αριθμούνται οι «ημέρες υπαίθρου» σε διάφορους προορισμούς μέχρι το 2100.

 

Ο όρος αναφέρεται σε 24ωρα στα οποία οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευχάριστες ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες. (Τα χειμερινά σπορ δεν μετράνε.) Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για την ποιότητα ζωής, τα ταξίδια και τον τουρισμό.

 

«Οι αλλαγές στον αριθμό των ημερών υπαίθρου θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του MIT Ελφατίχ Ελταχίρ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

 

Υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και ηττημένοι

«Η Ρωσία, ο Καναδάς και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Βορρά θα έχουν περισσότερες ημέρες υπαίθρου στο μέλλον», τόνισε στο Bloomberg ο Γεονγού Τσόι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο MIT και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού θα έχουν λιγότερες τέτοιες ημέρες, επομένως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Παγκόσμιου Νότου».

 

Τα ευρήματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται με το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο έντονες στον Παγκόσμιο Νότο, παρά το γεγονός ότι οι χώρες του έχουν συμβάλει λιγότερες ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Ενώ αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους κατοίκους σε τέτοιους προορισμούς πολύ πιο βαθιά από τους επισκέπτες, αξίζει να εξεταστεί πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες. Έχει συνέπειες για το πού θα πάνε οι άνθρωποι και το πότε θα ταξιδέψουν, καθώς και για τις τουριστικές οικονομίες των χωρών που βασίζονται στους παραθεριστές.

 

Έχοντας αυτό κατά νου, το Bloomberg χρησιμοποίησε τα δεδομένα του MIT για να δημιουργήσει μια κάρτα βαθμολογίας που δείχνει πώς θα κυμαίνονται οι ημέρες υπαίθρου στους τουριστικούς προορισμούς με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο – μια κατάταξη που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα από τον Τουρισμό του ΟΗΕ το 2022. 

 

Η Ελλάδα θα χάσει πάνω από 30 μέρες υπαίθρου

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένονται σε τροπικούς προορισμούς. Η Δομινικανή Δημοκρατία, με 124 λιγότερες ημέρες υπαίθρου μέχρι το 2100, θα δει 50% πτώση του εύκρατου κλίματος όλο το χρόνο. Το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος, όλες στο βόρειο ημισφαίριο, θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες μειώσεις, χάνοντας από 55 έως 86 ημέρες υπαίθρου το χρόνο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποφέρουν επίσης. Αναμένεται να χάσουν 85 ημέρες καλού καιρού ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή άνοδος των καταρρακτωδών βροχών που αυτόν τον μήνα οδήγησαν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι σε μια πρωτοφανή ακινητοποίηση.

 

Αντίθετα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστρία θα κερδίσουν από 18 έως 60 ημέρες υπαίθρου έως το 2100. Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους θερμότερους χειμώνες – ανεπιθύμητα νέα για τη βιομηχανία του σκι. Στη Μεσόγειο, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα χάσει περισσότερες από 30 ημέρες υπαίθρου μέχρι το 2100 λόγω των καυτών καλοκαιρινών θερμοκρασιών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

 

Η Ο’Σάνον Μπερνς, σύμβουλος βιώσιμου τουρισμού και υπεύθυνη προγράμματος στο Κέντρο Βιώσιμης Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Cornell, λέει στο Bloomberg ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπει μια μελέτη που χρησιμοποιεί ημέρες υπαίθρου για να τονίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό δείχνει πραγματικά πόσο βαθιά θα επηρεαστεί ο ταξιδιωτικός τομέας από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

© Copyright - Τσιρίδειον Ίδρυμα  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε