Ελληνικά | English | Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Covid-19: Θεραπεία με κύτταρα του ομφάλιου λώρου;

Τα βλαστοκύτταρα φαίνεται ότι αποκαθιστούν τις βλάβες στους πνεύμονες



 

Μια νέα θεραπεία που βασίζεται σε βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου έδωσε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αμερικανική κλινική δοκιμή με ελληνική συμμετοχή.

 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας βιολόγος της διασποράς, πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή σε 24 νοσηλευόμενους ασθενείς με πολύ σοβαρή Covid-19 και οξέα αναπνευστικά προβλήματα. Κάθε ασθενής έλαβε δύο δόσεις μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, των 100 εκατομμυρίων κυττάρων η κάθε μία, με διαφορά τριών ημερών μεταξύ τους, ή εικονικό φάρμακο (placebo).

 

Όπως αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση Stem Cells Translational Medicine, η θεραπεία δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου και επέσπευσε τον χρόνο ανάρρωσης, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν λάβει κάνει τη θεραπεία.

 

Η επιβίωση των ασθενών στην ομάδα της θεραπείας έφθασε το 91% σε βάθος ενός μήνα, έναντι μόνο 42% για την ομάδα ελέγχου.

 

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που υποβλήθηκαν τη θεραπεία πήραν εξιτήριο εντός δύο εβδομάδων. Περισσότεροι από το 80% είχαν αναρρώσει μετά από 30 μέρες, έναντι μόνο 37% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου.

 

«Ο ομφάλιος λώρος περιέχει πρόδρομα ή μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να δώσουν θεραπευτικές δόσεις για τουλάχιστον 10.000 ασθενείς από ένα και μόνο ομφάλιο λώρο από καισαρική. Πρόκειται για μια μοναδική πηγή κυττάρων που βρίσκεται υπό μελέτη για πιθανή χρήση σε διάφορες εφαρμογές κυτταρικών θεραπειών, σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειάζεται τροποποίηση της ανοσιακής απόκρισης ή της φλεγμονώδους αντίδρασης. Η εν λόγω θεραπεία μελετάται σε συνεργασία με επιστήμονες από την Κίνα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, ενώ ήδη υπάρχουν περισσότερες από 260 κλινικές δοκιμές της για τη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων παθήσεων» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ο καθηγητής ιατρικής Καμίλο Ρικόρντι.

 

«Αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική θεραπευτική επιλογή για τη σοβαρή Covid-19. Χρειάζεται μόνο μια ενδοφλέβια έγχυση, όπως η μετάγγιση αίματος. Είναι σαν μια τεχνολογία ‘έξυπνης βόμβας’ μέσα στους πνεύμονες, η οποία αποκαθιστά τη φυσιολογική ανοσιακή αντίδραση και αναστρέφει τις απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές», πρόσθεσε.

 

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα όχι μόνο βοηθούν στην αποκατάσταση των ανοσιακών και φλεγμονωδών αντιδράσεων, αλλά επίσης προσφέρουν αντιμικροβιακή δράση και ευνοούν την αναγέννηση των ιστών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όταν χορηγούνται ενδοφλέβια, τα κύτταρα αυτά φθάνουν στους πνεύμονες και βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών των ασθενών Covid-19 με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, μια επικίνδυνη επιπλοκή λόγω σοβαρής φλεγμονής και συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες.

 

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητική δράση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από ομφάλιο λώρο. Αυτά τα κύτταρα ξεκάθαρα μπόρεσαν να καταστείλουν την ‘καταιγίδα κυτταροκινών’, ένα βασικό γνώρισμα της σοβαρής Covid-19. Τα αποτελέσματα είναι άκρως σημαντικά όχι μόνο για την Covid-19, αλλά επίσης για άλλες νόσους που χαρακτηρίζονται από αφύσικες και υπερφλεγμονώδεις αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση του αυτάνοσου διαβήτη τύπου 1», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Τζιάκομο Λαντσόνι.

 

Η εν λόγω βλαστοκυτταρική θεραπεία είχε δοκιμαστεί στην αρχική φάση της πανδημίας πρώτα από Κινέζους και λίγο αργότερα από Ισραηλινούς γιατρούς, οι οποίοι είχαν αναφέρει μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς Covid-19. Όμως η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα είχε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό αυτές τις αναφορές, καθώς καμία μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με placebo. Η αμερικανική κλινική δοκιμή, έπειτα από έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τον Απρίλιο, έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του κορονοϊού.

 

Το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη των βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει σοβαρά από Covid-19, αλλά ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για διασωλήνωση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία αποτρέπει επίσης την επιδείνωση της νόσου. Παράλληλα, θα προχωρήσουν κλινικές δοκιμές για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η διαβητική νεφροπάθεια, μία από τις βασικές αιτίες που καθιστούν αναπόφευκτη την αιμοκάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού.

 

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της θεραπείας. Μέχρι να εγκριθεί από τη FDA για ευρύτερη χρήση, η θεραπεία βλαστοκυττάρων θα είναι διαθέσιμη σε αμερικανικά νοσοκομεία για μεμονωμένες πολύ σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

 

Στη κλινική δοκιμή της θεραπείας συμμετείχε ο δρ Δημήτρης Κουρούπης, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006), με διδακτορικό στην αναγεννητική ιατρική από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς (2012).



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

07/01/2021

Νέα: - Επιστημονικά Νέα
»Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

15/04/2024

»Πέθανε ο νομπελίστας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

15/04/2024

»Έκλειψη Ηλίου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο

15/04/2024

»Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

15/04/2024

»Όταν οι ανθρωποθυσίες ήταν σύνηθες τελετουργικό στην Ευρώπη

15/04/2024

»Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αντικείμενο στη Γη – Μπορεί να σε σκοτώσει ακόμα και μια ματιά

15/04/2024

»Η υπερθέρμανση του πλανήτη χτυπά τα… σπίτια μας – Ποιος θα πληρώσει τις καταστροφές;

15/04/2024

»ΗΠΑ: Γιγάντια μπαταρία θα ηλεκτροδοτεί 680.000 σπίτια στην Καλιφόρνια

15/04/2024

»NASA: Ιάπωνας ο πρώτος μη αμερικανός αστροναύτης που θα πατήσει στο φεγγάρι

15/04/2024

»Η Ελλάδα επενδύει στην αποθήκευση CO2 – Το φιλόδοξο έργο στον Πρίνο

15/04/2024

»Έκλειψη Ηλίου: Η σκιά της Σελήνης διασχίζει τη Γη σε εικόνες από το Διάστημα

15/04/2024

»Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γεφυρώνει το χάσμα ανθρώπου – μηχανής

15/04/2024

»Κίνημα για να σωθούν τα δέντρα στις πόλεις

15/04/2024

»Συμπληρώματα Vs Μπρόκολο – Ποιό είναι πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου;

15/04/2024

»Αλτσχάιμερ: Η τεχνολογία του mRNA προσφέρει νέα προσέγγιση

02/04/2024

»OpenAI και Microsoft ετοιμάζουν υπερυπολογιστή ΑΙ των 100 δισ. δολαρίων

02/04/2024

»H φωτορύπανση των πόλεων «εγκυμονεί» εγκεφαλικά επεισόδια

02/04/2024

»«Φυκο-μικροπλαστικά»: Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον οργανισμό μας

02/04/2024

»Έκρηξη σουπερνόβα στο διάστημα κατέγραψαν επιστήμονες

02/04/2024

»Η μαύρη τρύπα του Γαλαξία όπως θα φαινόταν με γυαλιά Polaroid

02/04/2024