Ελληνικά | English | Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Δημόπουλος για ανοσία της αγέλης: Δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα



Για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και τις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στην χώρα μας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

 

Όπως ο ίδιος ανέφερε «αυτή την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης».

 

Εξηγώντας τον λόγο που πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί ο ίδιος επεσήμανε πως «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 –  2 μέτρα».

 

Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες. Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού.

 

Επιπλέον, σημείωσε πως ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά. Επίσης, υπογραμμίζει όσο κ αν συνεχίσουν να προστατεύονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα ευάλωτα άτομα όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός  των κρουσμάτων θα αρχίσουν και αυτοί να προσβάλλονται παρά τα μέτρα προφύλαξης.

 

Αναφορικά με το ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων όπως ο ίδιος εξηγεί, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, οφείλεται στο ότι ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά αυτό επισήμανε ότι θα βοηθήσει σε έναν ορισμένο βαθμό.

 

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης σημειώνει πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων αντισώματα στον κορωνοϊό είναι κάτω από 1%. Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα. Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο. Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης. Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως έχουμε φαινόμενα που έχουμε δει να καταγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία πχ σε εργοστάσια, παραγωγής και τυποποίηση κρεάτων που είναι οι μεγαλύτερες σε κίνδυνο δομές όπως συνέβη στις ΗΠΑ και Γερμανία, διότι έχουμε τις καταλληλότερες συνθήκες, ανθρώπους που εργάζονται κοντά, συνθήκες σημαντικής υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τελετές όπως γάμους, βαφτίσεις κλπ

 

Για τα κρούσματα στα στρατόπεδα και την αστυνομία αναφέρει πως υπάρχει εξαρχής επιτήρηση δομών που έχουμε αναγκαστικό συγχρωτισμό όπως στρατόπεδα, καταυλισμοί προσφύγων , σωφρονιστικά καταστήματα.

 

Επιπλέον ο κ. Δημόπουλος τονίζει πως «βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

06/08/2020

Νέα: - Επιστημονικά Νέα
»Τέσσερις νέοι αστροναύτες κατευθύνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για διαμονή 6 μηνών

04/03/2024

»Γρίπη: Νέο εξαπλό εμβόλιο μειώνει τον κίδυνο νόσησης και θανάτου

04/03/2024

»Κλίμα: Ο φετινός Φεβρουάριος φαίνεται ότι θα είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

04/03/2024

»H «ηλιθιότητα» είναι πιο επικίνδυνη από την τεχνητή νοημοσύνη

04/03/2024

»Είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τόσο επιβλαβή όσο το κάπνισμα;

04/03/2024

»Μαγκντί Γιακούμπ: Ασθενής του διάσημου καρδιολόγου έσπασε ρεκόρ επιβίωσης έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς

04/03/2024

»Το επιστημονικό τρικ για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

04/03/2024

»NASA: Τερματίζει το έργο ανεφοδιασμού δορυφόρων της με καύσιμα ύψους 2 δισ. δολαρίων

04/03/2024

»Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά από 10-26%

04/03/2024

»Τεχνητό κρέας: Επικίνδυνο τρόφιμο ή η εφεύρεση του 21ου αιώνα

26/02/2024

»Πόσα στοιχηματίζει η Ιαπωνία για για να ξαναγίνει παγκόσμια δύναμη στα τσιπ

26/02/2024

»Βηματοδότης – «φωτοβολταϊκό»!

26/02/2024

»Κλιματική Αλλαγή: Μια μητρόπολη των 22 εκατ. ψυχών στερεύει από νερό

26/02/2024

»Πώς ένα μυρμήγκι νίκησε τα λιοντάρια της Αφρικής

26/02/2024

»38.000 γερανοί συρρέουν στη Νεμπράσκα σηματοδοτώντας την έναρξη της ανοιξιάτικης μετανάστευσης

26/02/2024

»Θα ήθελες να ζήσεις όπως οι μελλοντικοί άποικοι στον Άρη; Η NASA ψάχνει εθελοντές

26/02/2024

»Σελήνη: Ο «Οδυσσέας» προσεδαφίστηκε με τα μούτρα, επέζησε με μώλωπες

26/02/2024

»Ο πόλεμος στο διάστημα δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας

26/02/2024

»Γιατί όλοι θέλουν ένα κομμάτι από τη Σελήνη;

26/02/2024

»Άνοια: Εξέταση αίματος ίσως προβλέπει την ασθένεια 15 χρόνια πριν τα συμπτώματα

19/02/2024