Ελληνικά | English | Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Τα γονίδια ένοχα για τις «ανθυγιεινές» προτιμήσεις των παιδιών

Μελέτη δείχνει ότι ο γονότυπος επιδρά στο αν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προτιμούν τα σνακ με πολλή ζάχαρη και πολλά λιπαρά



Μήπως το μικρό παιδί σας επιλέγει συνεχώς ανθυγιεινά σνακ; Μήπως πάλι είστε από τους τυχερούς των οποίων το παιδί προτιμά τα καρότα και τα αγγούρια από τα πατατάκια και τα μπισκότα; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrients» δείχνει ότι οι προτιμήσεις των παιδιών σχετικά με τα... τσιμπολογήματά τους έχουν (και) γονιδιακή βάση. Κοινώς, αν το τέκνο σας αγαπά να τρώει... σαχλαμάρες κατηγορήστε (τουλάχιστον ως έναν βαθμό) τα γονίδιά του.

 

Τα περισσότερα παιδιά έφεραν τους «επικίνδυνους» γονότυπους

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκελφ στον Καναδά μελέτησαν αν γονιδιακές παραλλαγές στους υποδοχείς της γεύσης που συνδέονται με την προτίμηση στα γλυκά, την ευαισθησία στα λιπαρά και την αποστροφή στα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά επηρεάζουν τις προτιμήσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας σε ό,τι αφορά τα σνακ. Ανακάλυψαν ότι ποσοστό σχεδόν 80% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη έφεραν τουλάχιστον έναν από τους εν δυνάμει «επικίνδυνους» γονότυπους οι οποίοι μπορεί να προδιαθέτουν σε επιλογή ανθυγιεινών σνακ.

 

«Τα μικρά παιδιά τρώνε πλέον πολύ περισσότερα σνακ σε σύγκριση με το παρελθόν και θεωρούμε ότι το να εξετάσουμε πώς η γενετική μπορεί να σχετίζεται με τις προτιμήσεις για κάποια σνακ μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ελι Σαμούν, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Επιστήμης της Διατροφής και μέλος της μελέτης «Guelph Family Health Study», στο πλαίσιο της οποίας εξήχθησαν και αυτά τα τελευταία αποτελέσματα. Προσέθεσε ότι «η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν καλύτερα πώς τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται τις γεύσεις "κόβοντας και ράβοντας" τη διατροφή τους προς την κατεύθυνση υγιεινότερων διατροφικών επιλογών».

 

Η γενετική προδιάθεση για γλυκό, λιπαρά και αποφυγή των λαχανικών

Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 50 παιδιά προσχολικής ηλικίας σχετικά με την καθημερινή διατροφή τους. Οπως προέκυψε, το ένα τρίτο της διατροφής των παιδιών αποτελούνταν από σνακ. Ο κ. Σαμούν και οι συνεργάτες του έλαβαν επίσης δείγμα σάλιου από τα παιδιά προκειμένου να το εξετάσουν και να προσδιορίσουν το γενετικό προφίλ της γεύσης του καθενός εξ αυτών.

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που επέλεγαν να καταναλώνουν σνακ με ζάχαρη ήταν εκείνα που διέθεταν τον γονότυπο ο οποίος συνδέεται με την προτίμηση στη γλυκιά γεύση. Επιπλέον τα παιδιά αυτά έτρωγαν γλυκά σνακ κυρίως το απόγευμα και το βράδυ. «Είναι πιθανό τα συγκεκριμένα παιδιά να τρώνε περισσότερα γλυκά σνακ αυτές τις ώρες καθώς βρίσκονται συνήθως στο σπίτι και έχουν περισσότερη πρόσβαση σε σνακ με πολλή ζάχαρη» ανέφερε ο κ. Σαμούν.

 

Τα παιδιά με τη γενετική παραλλαγή που συνδέεται με την ευαισθησία στη γεύση των λιπαρών κατανάλωναν περισσότερα σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (τα τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας θεωρείται ότι συμβάλλουν στη «μάστιγα» της παχυσαρκίας καθώς έχουν περισσότερες θερμίδες σε μικρότερη ποσότητα τροφής). Σύμφωνα με τον κ. Σαμούν, τα άτομα με τον συγκεκριμένο γονότυπο πιθανώς εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία στη γεύση των λιπαρών και έτσι καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές χωρίς να το αντιλαμβάνονται. «Τα σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας όπως τα μπισκότα με πολλή ζάχαρη και πολλά λιπαρά, διαθέτουν υψηλό αριθμό θερμίδων για το βάρος τους. Πρόκειται για τα σνακ που είναι καλό να αποφεύγονται». Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα παιδιά με τον γονότυπο που συνδέεται με την αποφυγή κατανάλωσης πικρών λαχανικών προτιμούσαν επίσης σνακ με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. «Τα παιδιά αυτά πιθανότατα αντικαθιστούν τα υγιεινά λαχανικά με ανθυγιεινά σνακ επειδή δεν τους αρέσουν οι υγιεινές τροφές».

 

Ελπίδα για την ανάπτυξη τεστ

Η νέα μελέτη αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα σε ένα αναδυόμενο πεδίο της έρευνας σχετικά με τη διατροφή. Σύμφωνα με τον κ. Σαμούν, αν οι επιστήμονες μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση μεταξύ της γενετικής και της γεύσης θα καταφέρουν να αναπτύξουν τεστ τα οποία θα βοηθήσουν τους γονείς να προσδιορίσουν ποιες γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη γεύση διαθέτει το παιδί τους.

 

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους γονείς που επιθυμούν να προσαρμόσουν τη διατροφή των παιδιών τους με βάση και το γενετικό τους υπόβαθρο. Για παράδειγμα, αν ένας γονιός ξέρει ότι το παιδί του έχει προτίμηση στα γλυκά λόγω των γονιδίων του, θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του παιδιού σε τέτοιες τροφές εντός του σπιτιού» καταλήγει ο κ. Σαμούν.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

12/03/2018

Νέα: - Επιστημονικά Νέα
»Αστρονόμοι ανακάλυψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του Γαλαξία

24/04/2024

»SLIM: H πρώτη ιαπωνική σεληνάκατος είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

24/04/2024

»Μυστήριο στον Άρη κάνει επιστήμονες να σκέφτονται το ενδεχόμενο ζωής στην πλανήτη

24/04/2024

»Ανθρώπινο απολίθωμα βρέθηκε σε πλακάκι δαπέδου

24/04/2024

»Ιταλική έρευνα εντόπισε τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

24/04/2024

»Εγκεφαλικό: Ένοχη και η κλιματική αλλαγή – Τι έδειξε έρευνα

24/04/2024

»Κιργιστάν: Φόβοι για καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ – Φράγματα συγκρατούν πυρηνικά απόβλητα

24/04/2024

»Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Ενυδρείο ανοίγει «Κιβωτό του Νώε» για είδη που κινδυνεύουν

24/04/2024

»Κλιματική αλλαγή: Κραυγές αγωνίας από τα θύματά της – «Τα παιδιά μας δεν θα επιβιώσουν»

24/04/2024

»ΟΗΕ: Στην Ασία οι περισσότερες καταστροφές το 2023 που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή

24/04/2024

»Διάστημα: 34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

24/04/2024

»Ιώ: Πτήση πάνω από λίμνη λάβας σε εφιαλτικό φεγγάρι του Δία

24/04/2024

»NASA: Αποκαταστάθηκε ύστερα από 5 μήνες η επικοινωνία με το Voyager 1 που απέχει 24 δισ. χλμ από τη Γη

24/04/2024

»Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέο στέλεχος επικίνδυνου βακτηρίου εξελίχθηκε στο εργαστήριο

24/04/2024

»Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

15/04/2024

»Πέθανε ο νομπελίστας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

15/04/2024

»Έκλειψη Ηλίου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο

15/04/2024

»Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

15/04/2024

»Όταν οι ανθρωποθυσίες ήταν σύνηθες τελετουργικό στην Ευρώπη

15/04/2024

»Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αντικείμενο στη Γη – Μπορεί να σε σκοτώσει ακόμα και μια ματιά

15/04/2024