Ελληνικά | English | Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Καλύτερη αντιμετώπιση του εμφράγματος

Παλλόμενο καρδιακό επίθεμα επιδιορθώνει την καρδιά 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό τεχνητό ανθρώπινο καρδιακό μυ, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τη βλάβη που έχει δημιουργήσει το έμφραγμα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, εν αντιθέσει με άλλα όργανα, η καρδιά δεν μπορεί να αναγεννηθεί μετά από ένα έμφραγμα. Το νεκρωμένο τμήμα του καρδιακού μυ δημιουργεί μια ουλή η οποία εμποδίζει την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων ή δεν μπορεί να συσπαστεί. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας, από την οποία πάσχουν 12 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως.

 

 

Προς το παρόν γίνονται κλινικές δοκιμές για την έγχυση βλαστοκυττάρων απευθείας στο σημείο του καρδιακού μυ που έχει επηρεαστεί ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά. Κι ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, λιγότερο από το 1% των βλαστοκυττάρων επιβιώνουν και μένουν στην καρδιά και ακόμα λιγότερα εξελίσσονται σε καρδιακά μυικά κύτταρα.

 

Απ’ την άλλη τα καρδιακά επιθέματα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο νεκρωμένο σημείο και να μείνουν ενεργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την συσταλτικότητα του μυ και να βοηθήσουν την μετάδοση των ηλεκτρονικών καρδιακών σημάτων. Τα επιθέματα αυτά εκκρίνουν ένζυμα και αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν την ανάρρωση του κατεστραμμένου μυ, ο οποίος όμως δεν έχει νεκρώσει.

 

Για να είναι όμως λειτουργικό το επίθεμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει την επηρεαζόμενη περιοχή. Επίσης θα πρέπει να είναι δυνατό κα ηλεκτρικά ενεργό, όπως ο φυσικός καρδιακός μυς, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν αρρυθμίες.

 

Το επίθεμα που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Duke είναι το πρώτο που πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Τα κύτταρα για το επίθεμα προέρχονται από καλλιεργημένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία εξελίχθηκαν σε λειτουργικό ιστό, διαστάσεων 16 τετραγωνικών εκατοστών και πάχους πέντε έως οκτώ κυττάρων.

 

Τα τεστ έδειξαν ότι ο τεχνητός αυτός καρδιακός μυς ήταν πλήρως λειτουργικός, με ηλεκτρικές, μηχανικές και δομικές ιδιότητες που έμοιαζαν με αυτές της φυσιολογικής, υγιούς ενήλικης καρδιάς.

 

Όταν το επίθεμα εμφυτεύθηκε σε καρδιές τρωκτικών διαπιστώθηκε ότι επιβίωσε και ανέπτυξε αγγειακό δίκτυο για να μπορέσει να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του. Αλλά για να φτάσει να αντικαταστήσει τον νεκρό καρδιακό μυ του ανθρώπου, πρέπει να είναι παχύτερο από αυτό του πειράματος και αυτό προϋποθέτει καλύτερη αγγείωση ώστε να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

 

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι να μπορεί να ενσωματώνεται πλήρως στον φυσικό καρδιακό μυ και να μην βελτιώνει απλώς την ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς αλλά να διασφαλίζει και την ομαλή μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αρρυθμιών.Πηγή: in.gr

02/12/2017

Νέα: - Επιστημονικά Νέα
»Ο πύραυλος της Space X «ξεπέρασε» τον Αρη και πάει στη ζώνη των αστεροειδών

14/02/2018

»Νέο σούπερ πύραυλο ετοιμάζει ο Ελον Μασκ

14/02/2018

»Μουσείο Μαθηματικών: Οι αριθμοί αποκτούν ένα νέο «σπίτι»

14/02/2018

»Η «φλεγμονώδης διατροφή» συνδέεται με καρκίνο Μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγΗ «φλεγμονώδης διατροφή» συνδέεται με καρκίνο

14/02/2018

»Τους δεινόσαυρους τους εξόντωσε η... επιτυχία τους!

14/02/2018

»Τράβηξαν φωτογραφίες σε απόσταση 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη

14/02/2018

»Ο κακός φωτισμός αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

14/02/2018

»Ερευνητές έφτιαξαν πλήρως λειτουργικό νεφρικό ιστό στο εργαστήριο

14/02/2018

»Εφαρμογή στο κινητό ανιχνεύει τα συναισθήματα

14/02/2018

»Δημιουργήθηκαν αντικαρκινικά νανορομπότ που καταστρέφουν τους όγκους

14/02/2018

»Νέα τεχνική εντοπίζει βιοδείκτες για ευρεία γκάμα παθήσεων

14/02/2018

»Σύστημα επιτρέπει σε drones να αποφεύγουν εμπόδια [Βίντεο]

14/02/2018

»Αυτόνομα λεωφορεία χωρίς οδηγό δοκιμάζει το Ντουμπάι

14/02/2018

»Η πτώση του αστεροειδούς πυροδότησε κατακλυσμικές ηφαιστειακές εκρήξεις

14/02/2018

»Έφτιαξαν ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο για θεραπείες γονιμότητας

14/02/2018

»Γαλανομάτηδες αλλά σκουρόδερμοι οι πρώτοι Βρετανοί

14/02/2018

»Δεινόσαυρος-λεωφορείο ζούσε στην Σαχάρα

05/02/2018

»Πειραματική ανοσοθεραπεία εξαφανίζει όγκους και μεταστάσεις

05/02/2018

»Διαστημικοί περίπατοι για τουρίστες με 100 εκατ. δολάρια το άτομο

05/02/2018

»Οριστικό: Οι πολικές αρκούδες λιμοκτονούν

05/02/2018