Τσιρίδειον Ίδρυμα

πίσω | τύπωσε

Υπάρχουν πριν τον σύγχρονο άνθρωπο

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που καθορίζουν την απόχρωση του δέρματος



 

Νέα στοιχεία για την χρωματική ποικιλομορφία του ανθρώπινου είδους φέρνει στο φως αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν γονιδιακές μεταλλάξεις που θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων στην καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του δέρματος και άλλων παθήσεων.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τις χρωματικές αποχρώσεις του δέρματος σε αφρικανικούς πληθυσμούς «που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην πιο χαρακτηριστική γενετική διαφοροποίηση του σύγχρονου ανθρώπου», σύμφωνα με την καθηγήτια Γενετικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Σαρα Τισχκοφ.

 

Μέχρι σήμερα, ελάχιστα γονίδια έχουν σχετιστεί με τις φυσιολογικές διακυμάνσεις του χρώματος του δέρματος. Τα περισσότερα έχουν προκύψει από μελέτες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

 

Όμως, οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την απόχρωση του δέρματος και γενετικά δεδομένα για σχεδόν 1.600 εθνικά και γενετικά διαφορετικά άτομα στην Αφρική.

 

Οι ειδικοί εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που επηρέαζαν το διακριτό αυτό χαρακτηριστικό του ανθρώπου και διαπίστωσαν ότι επηρεάζουν την απόχρωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στη Γη.

 

Οι περισσότερες από τις σχετικές γενετικές μεταλλάξεις φαίνεται να έχουν ιστορία άνω των 300.000 χρόνων. Ορισμένες προέκυψαν σχεδόν ένα εκατομμύρια έτη πριν, δηλαδή πολύ πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, παλαιότερες εκδοχές των μεταλλάξεων αυτών κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τελικά οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν ανοιχτόχρωμα και όχι σκούρα δέρματα.

 

«Αν ξυρίζαμε έναν χιμπατζή θα διαπιστώναμε ότι έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συνεπώς είναι λογικό το χρώμα του δέρματος των προγόνων μας να ήταν σχετικά ανοιχτό. Πιθανολογούμε ότι όταν αρχίσαμε να χάνουμε το τρίχωμα που κάλυπτε το σώμα μας και από τα δάση μετακινηθήκαμε στις σαββάνες, χρειαστήκαμε το σκούρο δέρμα. Οι μεταλλάξεις που βρίσκονται πίσω από τα ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα δέρματα συνεχίζουν να εξελίσσονται μαζί με τον άνθρωπο, ακόμα και σήμερα», εξηγεί η Δρ Τισχκοφ.

 

Και συμπληρώνει ότι «όταν συνήθως σκεφτόμαστε την Αφρικανική Ήπειρο, έχουμε την τάση να "βλέπουμε" σκούρα δέρματα, αλλά εμείς παρατηρήσαμε ότι και μεταξύ των κατοίκων της Αφρικής υπάρχουν τεράστιες χρωματικές διακυμάνσεις στην απόχρωση του δέρματος. Έχουμε δέρματα, από ανοιχτά έως πάρα πολύ σκούρα και όλα τα ενδιάμεσα στάδια».

 

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα γονίδια και οι νέες γενετικές μεταλλάξεις που εντόπισαν οι αμερικανοί ερευνητές ενδεχομένως να μην απαντώται εκτός Αφρικής. «Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στις αποχρώσεις δέρματος στην Αφρική που συχνά παραγνωρίζεται. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αφρικανική φυλή. Παρατηρήσαμε ότι η απόχρωση του δέρματος διαφέρει τόσο πολύ στην αφρικανική ήπειρο και συνεχίζει να μεταβάλλεται διαρκώς. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με το ανοιχτόχρωμο δέρμα πηγάζουν από την Αφρική», καταλήγει η ερευνήτρια.

© Copyright - Τσιρίδειον Ίδρυμα  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε