Ελληνικά | English | Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη

Τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ παρασκευασμένος σε συνθήκες υψηλής πίεσης με καυτό νερό και χωρίς φιλτράρισμα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου 

Τρία εσπρεσάκια την ημέρα τον προστάτη κάνουν πέρα...

Αν σας αρέσει ο καφές τότε έχετε και λόγους υγείας για να τον απολαμβάνετε όσο συχνότερα επιθυμείτε. Ιταλική μελέτη υποστηρίζει ότι, όταν παρασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer, ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Ινστιστούτο Δερματοπαθειών της Ρώμης και διαπίστωσαν ότι τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, που έχουν παρασκευαστεί σε συνθήκες υψηλή πίεσης με νερό πολύ υψηλή θερμοκρασίας και χωρίς φιλτράρισμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

 

«Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τον ρόλο του καφέ και ειδικότερα της καφεΐνης σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντιφατικά μεταξύ τους. Στόχος μας ήταν να αυξήσουν τη γνώση στο πεδίο αυτό και να παρέχουμε ξεκάθαρα δεδομένα», εξηγεί ο Γεώργιος Πούνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας και βασικός συγγραφέας της.

 

Καφεΐνη κατά του προστάτη

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 7.000 άνδρες, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Moli-sani, για τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. «Αναλύοντας τις συνήθειες τους ως προς την κατανάλωση του καφέ και συγκρίνοντάς τα στοιχεία με περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που καταγράψαμε με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ξεκάθαρη μείωση του κινδύνου κατά 53% σε όσους έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα», σύμφωνα με τον δρ Πούνη.

 

Στη συνέχεια οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση ελέγχοντας την δράση εκχυλισμάτων καφέ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, σε εργαστηριακά πειράματα. Συγκεκριμένα, έλεγξαν εκχυλίσματα που περιείχαν καφεΐνη ή δεν όχι. Μόνο τα εκχυλίσματα με καφεΐνη μείωναν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, όπως και την ικανότητά τους να δίνουν μεταστάσεις.

 

«Παρατηρώντας τα καρκινικά κύτταρα μπορέσαμε να αποφανθούμε ότι οι επωφελείς επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην καφεΐνη παρά σε πολλές άλλες ουσίες που περιέχει ο καφές», λέει η Μαρία Μπενεντέττα Ντονάτι, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεταγραφική Ιατρικής.

 

Και η Λίσια Ιακοβιέλλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας συμπληρώνει ότι «αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από τη μελέτη είναι ότι έγινε σε ιταλικό πληθυσμό. Η προετοιμασία του καφέ γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο: σε υψηλή πίεση με υψηλής θερμοκρασίας νερό και χωρίς φιλτράρισμα. Η μέθοδος αυτή, διαφέρει πολύ από άλλες τεχνικές παρασκευής καφέ σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να διαφέρει η συγκέντρωση των βιοενεργών συστατικών στο τελικό προϊόν που καταλήγει στο φλιτζάνι μας. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετήσουμε ακριβής αυτή την πτυχή, δηλαδή τον τρόπο παρασκευής του καφέ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιταλικού τρόπου ζωής».Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

28/04/2017

Νέα: - Διεθνή Νέα
»Νέο κενό ασφαλείας στο Facebook

29/09/2018

»Επιστήμονες ανέπτυξαν συνθετικά κύτταρα Τ «κατ' εικόνα» των ανθρώπινων

05/07/2018

»Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν νεογέννητοι πλανήτες

16/06/2018

»Υπήρχαν κάποτε γιγάντιοι βραδύποδες

01/05/2018

»Το αναβαθμισμένο τεστ ΠΑΠ υπόσχεται πιο έγκαιρη διάγνωση καρκίνου

22/03/2018

»Έφυγε από τη ζωή ο Στίβεν Χόκινγκ

14/03/2018

»Η άλλη διάσταση του χειρουργείου

14/02/2018

»Τα φυσικά φαινόμενα απειλούν το ηλεκτρικό δίκτυο

11/01/2018

»Οι λίγες ώρες ύπνου στην εγκυμοσύνη «εγκυμονούν» διαβήτη κύησης

20/10/2017

»Βραβεία Νομπέλ Ιατρικής 2017: Στους Τζ. Χωλ, Μ. Ρόσμπαχ και Μ. Γιάνγκ

06/10/2017

»Λαχανικά στο Διάστημα από ευρωπαίους επιστήμονες

30/09/2017

»Ενέργεια από εξατμισμένο νερό!

30/09/2017

»Με χρηματοδότηση €1.200.000

14/07/2017

»Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη

28/04/2017

»Η φρουκτόζη «γεννά» λιπώδες ήπαρ στα βρέφη

28/04/2017

»Το YouTube έγινε... τηλεόραση

10/03/2017

»Ιστορική διαστημική αποστολή ανακοίνωσε η Space X

03/03/2017

»Το πρώτο της PC παρουσίασε η Microsoft

28/10/2016

»Δραματική αύξηση στα ψυχοφάρμακα δείχνει έρευνα στα λύματα της Αθήνας

17/09/2016

»Το μικρό ψάρι τελικά τρώει το μεγάλο

17/09/2016