Ελληνικά | English | Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Τσιρίδειον Ίδρυμα
Αναζήτηση:   |   Εξειδικευμένη Αναζήτηση   |   Επικοινωνία   |   Αρχική Σελίδα
Το Ίδρυμα
Το Μουσείο
Εκθέματα
Δραστηριότητες
Νέα
Δελτία Τύπου
Δημοσιεύματα
Διεθνή Νέα
Επιστημονικά Νέα
Αφιερώματα
Εκδόσεις
Πολυμέσα
Συνδέσεις
Ηλεκτρονική Λίστα
Κριτικές
Επικοινωνία

Στο βασίλειο των «έξυπνων» δαχτυλιδιών

Τα wearables μικραίνουν και λαμβάνουν μορφή δαχτυλιδιών που θα επιτρέπουν στους χρήστες να παίζουν την επικοινωνία στα… δάχτυλα



Ηi-tech δαχτυλίδια με ποικίλες χρήσεις παρουσιάζουν ερευνητικές ομάδες και εταιρείες

 

Με την πάροδο του χρόνου τα wearables εκσυγχρονίζονται, μεταλλάσσονται και εντάσσονται διακριτικά στη ζωή μας υπό μορφή καθημερινών αξεσουάρ που κρύβουν νοημοσύνη. Πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε για μια πατέντα της Apple γύρω από ένα «έξυπνο» δαχτυλίδι το οποίο θα επιτρέπει στον κάτοχό του να παίζει την επικοινωνία στα δάχτυλα. Ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική  προσέγγιση υπό μορφή δαχτυλιδιού.

 

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης είχαν παρουσιάσει πριν από περίπου έναν χρόνο ένα δαχτυλίδι ανάγνωσης για τυφλούς, ενώ το 2013 ένας ευρηματικός άνδρας είχε παρουσιάσει το Smarty Ring, ένα δαχτυλίδι ενημερώσεων. Θα μπορούσε στο μέλλον ο χρήστης να στεφθεί... άρχοντας των hi-tech δαχτυλιδιών; Αυτό μένει να το δούμε.

 

Ένα δαχτυλίδι από την Apple

Στη λογική ενός φορετού hi-tech «λυχναριού του Αλαντίν», ο χρήστης θα είναι σε θέση χαϊδεύοντας τη μικροσκοπική επίπεδη επιφάνεια του «έξυπνου» δαχτυλιδιού της Apple να εκτελεί διάφορες λειτουργίες. Σύμφωνα με τα σχέδια της ευρεσιτεχνίας, ο αμερικανικός κολοσσός οραματίζεται ένα δαχτυλίδι που θα φοριέται στον δείκτη και θα ελέγχεται μέσω του αντίχειρα του κατόχου του.

 

Η συνοδευτική έκθεση κάνει λόγο για την ύπαρξη μιας επιφάνειας αφής (touchpad) ή μιας οθόνης αφής, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προσφέρει κατά τη χρήση της απτικό ερέθισμα. Το δαχτυλίδι του μέλλοντος θα μπορούσε ακόμη να περιλαμβάνει αισθητήρα για την καταγραφή των βιομετρικών μετρήσεων του κατόχου του, όπως επίσης και μικρόφωνο για την εκτέλεση φωνητικών εντολών με τη βοήθεια της πιστής ηλεκτρονικής «γραμματέως» της Apple, Siri.

 

Δαχτυλίδι όρασης για τυφλούς

Στην εποχή των οθονών και των social media τα άτομα με προβλήματα όρασης ενδεχομένως να αισθάνονται αποκομμένα από την ψηφιακή σφαίρα. Αυτό προβλημάτισε και τους αμερικανούς ερευνητές του εργαστηρίου Fluid Interfaces του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, με αποτέλεσμα πριν από περίπου έναν χρόνο να παρουσιάσουν το FingerReader: ένα δαχτυλίδι ανάγνωσης το οποίο σαρώνει και εκφωνεί το κείμενο που «διαβάζει» κάθε φορά.

 

Το hi-tech αξεσουάρ που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί φοριέται στον δείκτη του χρήστη και εκφωνεί με ανδρική φωνή το κείμενο που σαρώνει η συσκευή. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ απλός: ο χρήστης τοποθετεί το δάχτυλό του επάνω στη σελίδα ενός βιβλίου στην επιφάνεια μιας ταμπλέτας ή ενός ebook και κινώντας το προς τα δεξιά το δαχτυλίδι ανάγνωσης σαρώνει το κείμενο μεταφράζοντας τους χαρακτήρες σε φωνή.

 

Προκειμένου μάλιστα ο χρήστης να διατηρεί τη σωστή πορεία με το δάχτυλό του, το «εργαλείο» ανάγνωσης διαθέτει δόνηση ώστε ο ίδιος να καταλαβαίνει εύκολα αν έχει απομακρυνθεί από το σημείο του κειμένου.  

 

Ενημερώσεις στα δάχτυλα

Στα τέλη του 2013 ο εφευρέτης Ασκόκ Κουμάρ είχε επινοήσει ένα δαχτυλίδι ικανό να επικοινωνεί με smartphones, να λαμβάνει και να προβάλλει ενημερώσεις υπό μορφή φωτεινών ενδείξεων στην ηλεκτρονική επιφάνειά του. Το «δικτυωμένο» δαχτυλίδι, σύμφωνα με τον ίδιο, μιλάει με τη συσκευή μέσω Bluetooth, με τη βοήθεια μιας συνοδευτικής εφαρμογής.

 

Ο ευρηματικός άνδρας τότε είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία χρηματοδότησης της ιδέας του μέσω Indiegogo, η οποία μάλιστα είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας χρηματικό ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά τεθεί ως στόχος. Η επιτυχία όμως σύντομα βυθίστηκε στο μυστήριο καθώς έκτοτε δεν υπήρξε κανένα νεότερο γύρω από την αναμενόμενη κυκλοφορία του έξυπνου δαχτυλιδιού. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η συσκευή βρίσκεται σε φάση τελειοποίησης...



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

09/10/2015

Νέα: - Διεθνή Νέα
»Τέσσερα νέα συνδυασμένα στελέχη HIV-1 ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο

02/01/2024

»Νέο τσιπ της IBM φέρνει τους κβαντικούς υπολογιστές στην επόμενη πίστα

13/12/2023

»DNA προϊστορικού ρινόκερου ανακαλύφθηκε σε απολιθωμένα κόπρανα ύαινας

06/11/2023

»Τι προκάλεσε τον ισχυρότερο σεισμό στον ΑΡΗ που κατέγραψε το InSight της NASA

06/11/2023

»Γιγάντιος αεροχείμαρρος στον Δία θα έκανε τους γήινους κυκλώνες να ντρέπονται

23/10/2023

»Τεχνητή νοημοσύνη διάβασε τυλιγμένο πάπυρο που απανθρακώθηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου

16/10/2023

»Κλιματική αλλαγή: Κι όμως έχουμε τρόπο να δροσίσουμε τον πλανήτη

02/10/2023

»Βλαστικά κύτταρα «εξαφάνισαν» τις επιληπτικές κρίσεις σε δύο ασθενείς

27/06/2023

»Λυρίδες, τα πεφταστέρια της άνοιξης – Πότε, πού και πώς θα τα δείτε

19/04/2023

»Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τον μεγαλύτερο παραγωγό οξυγόνου στον πλανήτη

28/05/2022

»Ο πρίγκιπας Κάρολος βράβευσε μάσκα που φιλτράρει το ρέψιμο των αγελάδων

09/05/2022

»Παγώνη: Επιθετικός μύκητας ο Candida Auris

09/05/2022

»Δημιουργήθηκαν τα πρώτα βιοτεχνολογικά εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης για τη θεραπεία της παράλυσης

07/02/2022

»Αξιωματούχοι που χρησιμοποιούσαν WhatsApp έπεσαν θύματα κατασκοπίας

04/08/2021

»Τι γυρεύει ο Μόμπι Ντικ στο Βόρειο Αιγαίο; - Φάλαινες και δελφίνια «σαρώνουν»

19/07/2021

»Εμβόλια mRNA: Πόσο διαρκεί η προστασία τους από τον κοροναϊό

30/06/2021

»Το Juno της NASA τράβηξε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του Γανυμήδη

15/06/2021

»Έρευνα: Οι άνθρωποι με μεγαλύτερες κόρες ματιού είναι πιο έξυπνοι

07/06/2021

»Ο εγκέφαλος πάλλεται με κάθε χτύπο της καρδιάς σε θεαματικό βίντεο

17/05/2021

»Ελληνική έρευνα : Πώς o κορωνοϊός «αλώνει» τον εγκέφαλο

03/12/2020